Met een STIHL tuin- of snoeischaar kan je moeiteloos kleine snoeiklussen in de tuin klaren. Afhankelijk van het te snoeien materiaal kan je kiezen tussen een bypass- en aambeeld-schaar. Wij geven tips om je te helpen een keuze te maken.
Als een van de belangrijkste gereedschappen voor hobby- en professionele tuiniers is de handige snoeischaar een onmisbare hulp. Want waar het groen groeit en bloeit, moet ook gesnoeid worden: heesters, struiken of andere planten. De tuinschaar wordt gebruikt voor het snoeien van takken en heesters en het verwijderen van bloemen en bladeren van sierplanten. Dit allround hulpmiddel is geschikt voor het snoeien van dunne takken tot 25 mm in diameter.
Maar niet elke schaar is geschikt voor alle soorten materiaal. Bij het snoeien van scheuten gelden andere eisen dan bij het afsnijden van bloemen of kruiden. Rozenstruiken vereisen een andere behandeling dan buxusbomen. En ten slotte hangt het van de grootte van je hand af welk model voor jou geschikt is. Ook voor links- en rechtshandigen bestaan er verschillende varianten. We stellen je het STIHL assortiment voor en informeren je over de verschillende functies. Wat alle STIHL snoeischaren gemeen hebben, is de praktische eenhandssluiting, de antislipgrip en de hoogwaardige afwerking die voor een lange levensduur zorgt.
Doorslaggevend is of de takken nog vers of al oud en droog zijn. Tuinscharen met bypass-snijsysteem zijn ideaal voor al het groen dat gesnoeid moeten worden. Je kan ze gebruiken als je bijvoorbeeld jonge scheuten wil snoeien of rozen of groen hout wil snoeien en de plant hierbij zo weinig mogelijk wil beschadigen. Bij de bypass-tuinschaar glijden mes en contrames vlak langs elkaar, waardoor je continu soepel kan snoeien. Het te snoeien materiaal wordt hierbij niet platgedrukt. De gebruiker heeft bij deze scharen echter iets meer kracht nodig dan bij scharen met een aambeeld-mechanisme. De bypass-snoeischaar wordt over het algemeen aangeraden voor het snoeien van groen materiaal. Om te voorkomen dat het mes vast komt te zitten door het sap dat uit de plant loopt, hebben veel van de STIHL scharen een sapgroef. De messen kunnen gemakkelijk worden bijgeslepen of vervangen en sommige hebben een praktische inkeping voor het snijden van draad.
Voor dode plantendelen en droog hout, maar ook voor het snijden van plastic profielen of slangen, kies je voor een snoeischaar met aambeeld-mechanisme. Ook takken en hard hout kunnen hiermee worden gesnoeid. Bij het snoeien met de aambeeld-schaar druk je het scherpe mes op het vaste mes, het aambeeld. De plant wordt platgedrukt door de druk. Omdat aambeeld-scharen met slechts één snijvlak werken, kan deze veel dunner worden geslepen dan de bypass-schaar. Ten slotte hoeft het snijvlak niet op een tweede mes te worden afgesteld. Dit mechanisme ontziet je hand- en armspieren en maakt het voor jou prettiger om er ook gedurende langere tijd comfortabel mee te werken.