Onderhoud van jonge bosbestanden

Het onderhouden van jonge bosbestanden stelt de toekomst van het bos veilig. Hier lees je hoe je dit doet en welk gereedschap geschikt is.

Een man werkt in veiligheidsuitrusting in een besneeuwd bos met op de voorgrond een STIHL HTA 150 accuhoogsnoeier die tegen een boomstam staat

Overzicht: onderhouden van jonge bosbestanden

  • Onder het onderhoud van jonge bosbestanden vallen alle maatregelen tot aan het begin van de dunning
  • Geschikte machines zijn bosmaaiers, bosbouwmachines en kettingzagen
  • De STIHL HTA 150 accuhoogsnoeier is ergonomisch en comfortabel te bedienen voor het onderhoud van jonge bosbestanden
  • Groot aandachtspunt voor het Forstlich Bildungszentrum in Arnsberg
  • Om de 3-5 jaar vindt een evaluatie plaats en worden bomen gemarkeerd

Basisregels voor het onderhouden van jonge bosbestanden

Onder het onderhoud van jonge bosbestanden vallen alle maatregelen tot aan het begin van de dunning om de kwaliteit, stabiliteit en structuur in planten en natuurverjonging te verzekeren.

Bij het onderhoud van jonge bestanden en dichtgewas geldt: 'Verstoor de dichtwasfase niet'. Dichtwas in het bos is een bestand vanaf een boomhoogte van 2 meter en met een boomdiameter van minder dan 7 cm.

Maar niet al het dichtgewas en andere bestanden blijven onaangetast: in de afgelopen jaren werden veel bomen geveld door stormen, waaronder 15,7 miljoen kubieke meter hout door de orkaan Kyrill in 2007. Ook hitte en droogte brengen de bestanden in gevaar. Deze extreme weersomstandigheden leidden tot enorme verliezen voor de bosbouw. Het goede nieuws: dankzij herbebossing herstellen de bestanden weer van de voorbije rampen.

Rug van een bosarbeider in een besneeuwd bos, met STIHL veiligheidsuitrusting met modulair gordelsysteem en accumachines voor het onderhoud van jonge bosbestanden

Het onderhoud van jonge bosbestanden vereist een geschikte uitrusting.

Door jonge bestanden te onderhouden, kan de boomsoortensamenstelling in dichtgewas worden geregeld en worden aangepast aan de klimatologische omstandigheden. Het duurzame bos van de toekomst is een gemengd bos dat is aangepast aan klimaatveranderingen.

Bij dichtgewas van naaldhout worden bijvoorbeeld doorgaans geen ingrepen uitgevoerd bij jonge vuren. Het doel is een boomrijk, gestructureerd en stabiel bestand. Bij een bestand van loofbomen is gesloten, gemengd dichtgewas ideaal met opties voor de volgende fase van systematische dunning.

Ergonomisch en veilig werken in het bos

Het juiste gereedschap voor het onderhoud van jonge bosbestanden

Om het onderhoud van jonge bosbestanden professioneel uit te voeren, is het belangrijk om de juiste machines te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld krachtige bosmaaiers met een cirkelzaagblad, bosbouwmachines en motorzagen geschikt.  

Voor- en nadelen per gereedschap

Hieronder geven we je een overzicht van enkele eigenschappen en de belangrijkste voor- en nadelen van elke machine:

  Bosmaaier Bosbouwmachine Motorzaag
Diameter boom 0–10 cm 3–20 cm 3 – >20 cm 
Toepassingsgebied

Vroege fase van onderhoud van jonge bosbestanden: beheer, jonge bestanden

Beheer van gemengde bossen, stamtalreductie

In zeer dichte bestanden voor het beheer van het jonge bosbestand, beheer van gemengde bossen en dunning In zeer dichte bestanden voor het beheer van het jonge bosbestand, beheer van gemengde bossen en dunning 
Voordelen Ergonomie, efficiëntie Mobiliteit, flexibel gebruik in elke fase, hoge werkveiligheid, snel aan te leren Mobiliteit, flexibel gebruik in elke fase, gewicht
Nadelen Weinig manouevreerruimte, moeilijk te gebruiken in latere bosbeheerfasen Motorzaag levert meer mobiliteit, veel werk voor de gewrichten Ergonomische nadelen, werkveiligheid

Voordelen van accupower

Bij het onderhoud van jonge bosbestanden kunnen de STIHL machines veel algemene voordelen van accupower bieden: Ze maken nauwelijks lawaai op wandelpaden en in recreatiegebieden en zijn geschikt voor emissievrij werken. Hierdoor hebben ze een lage CO2 -voetafdruk en dragen ze bij aan de gezondheid van medewerkers.

Bovendien zijn de moderne accumachines zo krachtig dat ze zonder problemen dezelfde prestaties bieden als benzinemachines.

Een man in veiligheidsuitrusting zaagt een berk met een STIHL HTA 150 accuhoogsnoeier

De STIHL accuhoogsnoeier HTA 150

De krachtige STIHL HTA 150 accuhoogsnoeier is ideaal om professioneel (jonge) bomen in het bos te onderhouden. Hij is geschikt voor takken en bomen met een diameter tot 20 cm.

Hij is bijzonder comfortabel te bedienen dankzij de optionele ergonomische beugelhandgreep en de lichte, compacte snijkop die het manouevrern eenvoudiger gemaakt.

In combinatie met het STIHL AR L draagsysteem kan je met dit product langdurig en probleemloos werken dankzij een optimale gewichtsverdeling. Zo kan de hoogsnoeier het onderhoud van jonge bosbestanden vereenvoudigen en effectiever uitvoeren.

Video: het onderhouden van jonge bosbestanden in de praktijk

Het onderhoud van jonge bosbestanden is een belangrijk aandachtspunt bij het Forstlich Bildungszentrum (FBZ) in het Duitse Arnsberg. Tot de hoofdtaken behoren:

  • het herbebossen van gebieden na stormen
  • het bevorderen van zwakker groeiende boomsoorten
  • het verwijderen van wegkwijnende bomen

Bekijk onze video voor meer informatie over het onderhoud van jonge bosbestanden in Arnsberg.

Producten uit de video

Bosbestand analyseren

Om de 3-5 jaar is er een evaluatie, bij voorkeur in de herfst- en wintermaanden. Hierbij wordt de noodzaak voor interventie geanalyseerd op 100-150 punten per hectare in toegankelijke gebieden. 

Om de plaatselijke omstandigheden in kaart te brengen, wordt om de 8-10 meter een zogenaamde 'optie' gemarkeerd met een groen lint. De gekozen optie geeft het onderhoudsdoel weer of de eigenschappen van toekomstige kandidaten op een geanalyseerd oppervlak van ongeveer één are.

Collage met een boom met meetlint en smartphones met de STIHL Houtlijst-app geopend

De locatiekaart en het Beierse locatie-informatiesysteem (Bayerische Standortinformationssystem, BaSIS) geven informatie over de lokale geschiktheid van elke boomsoort en beschrijven de aanplantrisico's voor de belangrijkste boomsoorten.

Wanneer onderhouden?

Alleen als de gekozen optie prangend wordt, is een voorzichtige interventie ten voordele van de optie noodzakelijk.

In hun omtrek van ongeveer een are is het noodzakelijk om overwoekerende grove vormen te verwijderen of terug te snoeien als hierdoor binnen afzienbare tijd een aantal van je geselecteerde opties in gevaar komen of als ze later alleen tegen hoge kosten kunnen worden verwijderd. Zo blijven ook de nevenboomsoorten en pionierboomsoorten behouden, wat belangrijk is voor de natuurbescherming.  

Een gerelateerd onderwerp is de begeleidende vegetatie. Deze biedt effectieve bescherming tegen wind, droogte en sneeuw. Overwoekerende begeleidende vegetatie door snelgroeiende planten moet echter worden verwijderd, omdat ze jonge bomen vaak water, licht en voedingsstoffen ontnemen. 

Gewone vlier in een tuin

Vlier behoort tot de kritieke begeleidende vegetatie.

Kritieke planten zijn onder meer:
 

  • Adelaarsvaren (Pteridium aquilinum)
  • Zwarte braam (Rubus sect. Rubus)
  • Springbalsemien (Impatiens glandulifera)
  • Vlier (Sambucus
     

Bij alle ingrepen in de vegetatie moeten altijd de werkveiligheid en de geschikte snijbeschermingsklassen van de uitrusting in acht worden genomen.

Jonge bosbestanden onderhouden in de toekomst

Gezien de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, blijft het professionele onderhoud van jonge bosbestanden ook in de toekomst belangrijk. Het risico op stervende bossen neemt toe, maar door consistent, continu onderhoud van jonge bosbestanden gaan minder bomen verloren.

Vroeg gevitaliseerde afzonderlijke bomen zijn robuuster onder extreme weersomstandigheden. Bovendien kan de CO2 -binding door bosbouw worden verhoogd. Het 'Fit for 55'-pakket van de EU Green Deal voorziet in de aanplant van 3 miljard bomen tegen 2030.

Hiervoor is het onderhoud en dunning van jonge bosbestanden essentieel om de biodiversiteit van het bos te behouden. Om deze taken aan te pakken, zijn ook de moderne, krachtige STIHL accumachines nodig. Daarom is het misschien belangrijker dan ooit om technische kennis te delen en voortdurend te ontwikkelen.

Meer voor professionals