Tips voor het onderhoud van je grastrimmer, kantenmaaier of boosmaaier
Om een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier lang en optimaal te laten werken, moet je hem regelmatig onderhouden. Dit zijn enkele tips voor het onderhoud van je machine.
16.12.2024
Overzicht: onderhoud van een GRASTRIMMER, KANTENMAAIER OF BOSMAAIER
- Lees voor de veiligheid altijd de gebruiksaanwijzing.
- Zorg voor het juiste benzinemengsel voor de bosmaaier.
- Controleer altijd het snijgarnituur van de bosmaaier voordat je aan de slag gaat.
- Reinig de bosmaaier altijd na het werk.
- Vervang het benzinemengsel indien nodig.
Je hebt vet voor een bosmaaier nodig om de aandrijfkop te smeren. We raden voor alle STIHL grastrimmers en bosmaaiers het hoogwaardige transmissievet Superlub FS aan.
Lees eerst de handleiding van je machine grondig door, voordat je aan het onderhoud begint. In de handleiding staan de belangrijkste onderhoudstaken. Voer alleen het onderhoud en de reparaties uit die in de handleiding beschreven worden.
Laat alle andere werkzaamheden over aan een gespecialiseerde STIHL dealer, die de nodige kennis heeft voor alle reparaties. Je leest hier welke werkzaamheden je zelf kan uitvoeren.
Het snijwerktuig van een kantenmaaier of bosmaaier controleren
De bosmaaier werkt met verschillende maaikoppen die je in een handomdraai kan wisselen wanneer nodig. De staat van het gebruikte snijgarnituur is belangrijk voor een vlotte werking van de bosmaaier. Ga bij het controleren van het snijgarnituur als volgt te werk en let op de verschillende maaikoppen die onderling kunnen verschillen in gebruik:
- Maaikop met draad (bijv. AutoCut, SuperCut): open de maaikop en controleer of de draden correct zijn gewikkeld. De draden mogen elkaar niet kruisen. In dat geval wikkel je nieuwe STIHL maaidraad op de maaikop.
- Maaikop met kunststofmessen (PolyCut): controleer de maaikop op slijtage en scheuren. Bij de PolyCut geven de slijtmarkeringen de staat van het mes aan. De drie messen van de PolyCut moeten altijd als een complete set worden vervangen.
- Metalen snijgarnituur (bijv. grassnijblad, hakselmes): Kijk bij metalen messen of ze opnieuw moeten worden geslepen. Vervang ze in ieder geval als ze gebogen of gescheurd zijn.
Regelmatig je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier onderhouden
Je moet na het werk je bosmaaier regelmatig onderhouden en controleren of het snijgarnituur en de beschermkap nog correct zijn gemonteerd.
Onderwerp de machine aan een volledige visuele controle vóór je begint te werken en na elke tankvulling. In welke staat is de machine? Zijn de tank en tankdop dicht? Je moet de machine na elk gebruik en bij professioneel gebruik dagelijks reinigen.
Controleer de werking van de bedieningshendel voordat je begint te werken en na elke tankvulling.
Reinig het luchtfilter wanneer nodig en vooral bij storingen. Vervang het luchtfilter bij beschadiging.
Controleer de zuigkop bij storingen en vervang hem indien nodig, maar ten minste een keer per jaar. Neem contact op met je gewenste STIHL dealer voor de inspectie en professionele vervanging van de zuigkop.
Reinig de brandstoftank indien nodig.
Controleer de carburateur bij stationair toerental. Het snijgarnituur mag niet meedraaien. Test dit voordat je begint te werken en na elke tankvulling. Het stationaire toerental kan indien nodig worden bijgesteld.
Zodat de vonk overslaat: de elektrodenafstand moet bij storingen worden bijgesteld. Wij raden aan de bougie om de 100 werkuren te vervangen.
Inspecteer de aanzuigopening na gebruik van de machine. Reinig indien nodig.
Controleer de vonkbeveiliging in de uitlaatdemper bij storingen en indien nodig. Reinig of vervang de vonkbeveiliging bij beschadiging. Een dealer helpt je hier graag bij.
Draai de bereikbare schroeven en moeren, behalve de stelschroeven, indien nodig aan.
Controleer de trillingdempende elementen voordat je begint te werken en bij elke storing. Als de trillingdempende elementen beschadigd zijn, moeten ze door een gespecialiseerde STIHL dealer vervangen worden.
Kijk het snijgarnituur na voordat je begint te werken en na elke tankvulling. Vervang het bij beschadiging. Controleer ook of het goed vastzit voordat je begint te werken en na elke tankvulling.
Slijp het metalen mes altijd voordat je met het werk begint.
Controleer de smering van de aandrijfkop elke week en bij storingen. Ververs indien nodig het smeermiddel van de aandrijfkop.
Vervang de veiligheidsstickers als ze beschadigd zijn.
bosmaaier reinigen
Onderhoud is een goed moment om je bosmaaier grondig te reinigen. We leggen je uit hoe je dit het best doet.
Gereedschappen en materialen
Hieronder vind je de belangrijkste gereedschappen en materialen die je nodig hebt om je bosmaaier te reinigen. Draag tijdens het werken altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing.
- Borstel/kwast
- Zachte doek
- Allesreiniger
- STIHL Varioclean
- Combisleutel
- Werkhandschoenen
Beschermkap en behuizing reinigen
Maak er de gewoonte van om meteen na het werk, voordat de resten opdrogen, de beschermkap en de behuizing van je bosmaaier te reinigen. Zo beleef je nog lang plezier aan je bosmaaier. Je moet bij een elektrische bosmaaier eerst de stekker uit het stopcontact trekken, bij een accubosmaaier de accu verwijderen en bij een benzinebosmaaier de motor afzetten.
Je gebruikt bij het reinigen van de behuizing en beschermkap van je bosmaaier een vochtige doek of een zachte borstel, en bij hardnekkig vuil ook een allesreiniger.
Het luchtfilter reinigen
Luchtfilters reinigen de carburateurlucht en vervuilen na verloop van tijd. Vergeet daarom niet om het luchtfilter van je bosmaaier te reinigen wanneer nodig. Open de filterbehuizing volgens de gebruiksaanwijzing en verwijder het vlies- of papierfilter. Klop deze goed uit om zo het filter van je bosmaaier te reinigen.
Let op: vliesfilters zijn dieptefilters. Je krijgt alleen oppervlakkige vuildeeltjes weg bij het uitkloppen. De fijne vuildeeltjes zitten namelijk diep in het materiaal vast en kun je verwijderen met speciale reinigers zoals STIHL Varioclean. Indien nodig laat je het na de reiniging met Varioclean uitsluitend drogen bij kamertemperatuur.
Sommige machines hebben een metalen groffilter in plaats van een vliesfilter. Die is bedoeld om de motorkoellucht te reinigen. Het is meestal voldoende om je bosmaaier gewoon uit te kloppen of af te spoelen onder stromend water.
De koelribben van de cilinder reinigen
Het is nuttig om regelmatig de koelribben van de cilinder schoon te maken, zodat je bosmaaier veilig werkt en optimaal presteert. Controleer of de koelribben van je bosmaaier schoon zijn. Reinig vuile koelribben zorgvuldig met een kwast of perslucht.
Bougie reinigen
Problemen bij het starten van een benzinebosmaaier zijn soms te wijten aan een vuile bougie. Je kan een pluisvrije doek gebruiken om de bougie van je benzinegrastrimmer schoon te maken. Volg de gebruiksaanwijzing voor de uitbouw en controle.
Bij ernstige slijtage of na een bepaald aantal bedrijfsuren is het nuttig om de bougie te vervangen. Bovendien los je zo mogelijk de oorzaak van de vervuiling op.
Te veel motorolie in de brandstof of een vervuild luchtfilter is slecht voor de bougie.
Let op: reinig de uitlaat of carburateur van je bosmaaier nooit zelf. Ga naar een STIHL dealer om de carburateur of uitlaat te reinigen.
In een van onze andere gidsen lees je hoe je je gereinigde bosmaaier correct opbergt.
Waarom slaat de bosmaaier niet aan?
Mogelijk is het benzinemengsel de oorzaak: het mag niet van het voorgaande jaar zijn. Als je niet zeker weet hoe oud het benzinemengsel is, kan je het beter vervangen.
Als de vonk niet overslaat
Een mogelijke oorzaak is de bougie. Een bougie is een verslijtend onderdeel dat je regelmatig moet vervangen. Als een nieuwe bougie niet helpt, breng je de bosmaaier voor onderhoud en inspectie naar een STIHL dealer.