Hinweis
Win dus eerst informatie in bij je lokale overheid over hoe hoog je bescherming tegen inkijk mag zijn en hoeveel afstand tot de perceelgrens je moet aanhouden.
Praktische en duurzame bescherming tegen nieuwsgierige blikken: met deze instructies kan je zelf een bescherming tegen inkijk maken.
08.11.2023
Om zelf een schutting te maken, is bijvoorbeeld als douglasspar of lariks geschikt. Ook vurenhout doet het goed. Wie een stabiel frame bouwt, kan ook hazelaar- of wilgentakken als materiaal gebruiken.
Hoe hoog een schutting of andere afscherming langs de perceelgrens mag zijn, is wettelijk vastgelegd. Lokale voorschriften en gemeentelijke regelgeving hebben voorrang op de nationale wetgeving. Daarom kan je het beste eerst bij je gemeente informeren naar de geldende voorschriften voor jouw perceel.
Of een buurman een dergelijke afscherming kan verbieden, hangt er vanaf of jij je houdt aan de wettelijke bepalingen. Als je bij het opstellen van je eigen schutting de wettelijke voorschriften opvolgt, kunnen je buren je nieuwe privacyscherm in de meeste gevallen niet tegenhouden. Je plaatselijke overheid kan je informeren over de toepasselijke wetgeving. Door eerst even vriendelijk met je buren te overleggen, kan je vaak spanningen en conflicten voorkomen.
Of je een vergunning nodig hebt om een afscherming tegen inkijk te bouwen, hangt af van de grootte van het object. Op provinciaal en gemeentelijk niveau zijn de toegestane afmetingen zonder vergunning verschillend geregeld. Gemeentelijke regelingen, zoals een stedenbouwkundig plan of plaatselijke regelingen voor omheiningen hebben voorrang op de nationale wetgeving. Overleg daarom van tevoren met je gemeente om problemen te voorkomen.
Er is nauwelijks een ontwerpelement voor tuin, terras en balkon dat zo veelzijdig en populair is als de schutting. In de eerste plaats beschermt deze tegen nieuwsgierige blikken. Maar als je deze op de juiste plaats neerzet, kan een afscherming de tuin ook slim structureren. Vooral als je een kleine tuin ontwerpt, speelt de structurering een belangrijke rol.
Je kan kiezen uit verschillende kleuren, vormen, afmetingen en materialen van kant-en-klare elementen – of je project een persoonlijk tintje geven door gewoon zelf een scheidingswand te maken.
Zo ontstaat je eigen individuele unieke exemplaar dat je stevig in de tuin of mobiel met voetstukken op een terras of balkon kan neerzetten. Met onze instructies pak je alles juist aan en heb je jarenlang plezier van je zelfgebouwde privacyscherm.
Deze materiaallijst is ontworpen voor een schutting van 180 bij 140,5 centimeter. Als je zelf een afscherming uit meerdere elementen wilt bouwen, vermenigvuldig je gewoon de hoeveelheid. Als je al materiaal met vergelijkbare afmetingen hebt, kan je dat natuurlijk ook gebruiken.
Voor het frame:
Als dwarsbalken:
Als materiaal tegen inkijk:
Voor de voetstukken:
Voor de montage:
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een kettingzaag werkt. Denk hierbij aan werklaarzen, een veiligheidsbril, snijbroeken, handschoenen en dergelijke. Voor meer informatie raadpleeg je de gebruiksaanwijzing van het product. Voordat je de machine voor de eerste keer gebruikt, moet je het goed kennen en ervoor zorgen dat het in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je rustig kunt passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst weten wat de wettelijke eisen voor een schutting zijn. Vooral de grensafstand speelt een belangrijke rol bij het zelf plaatsen van een schutting in je tuin. De voorschriften verschillen per provincie en gemeente, daarvoor bestaat geen uniforme regeling. In eerste instantie is het plaatselijke plan voor de ruimtelijke ordening van toepassing. Als daarin afstanden en afmetingen van omheiningen zijn geregeld, dan gelden deze voorschriften onafhankelijk van de rechten van buren op nationaal niveau.
Hinweis
Win dus eerst informatie in bij je lokale overheid over hoe hoog je bescherming tegen inkijk mag zijn en hoeveel afstand tot de perceelgrens je moet aanhouden.
Als inkijkwerend materiaal gebruiken we ruim 2 meter lange bamboestokken. Die krijg je in de doe-het-zelfzaak of van je eigen te groot gegroeide planten door ze radicaal te snoeien. Je kan ook takken van de hazelaar en andere struiken die recht groeien gebruiken om zelf een schutting te plaatsen. Let er wel op dat je struiken van maart tot oktober vaak vanwege de vogelrichtlijn alleen maar mag uitdunnen, dus niet radicaal mag terugsnoeien.
Je kan de scheuten onmiddellijk gebruiken of bewaren totdat je voldoende gevlochten materiaal bij elkaar hebt. Voor onze schutting hoeven de takken en twijgen niet extreem gebogen te worden, want de steunen van het scherm staan ver uit elkaar. Daarom kunnen ook opgedroogde takken worden verwerkt. Probeer een paar dagen voordat je aan de slag gaat of je de takken goed kan verbuigen. Als ze breken, moet je de andere takken inweken met water voordat je aan de slag gaat.
STIHL pro tip: voor het inweken leg je de lange takken het beste op een folie die je van buitenaf stabiliseert met een paar stenen, zodat er een soort bak ontstaat. Leg de takken en twijgen op de folie, vul deze met water en wikkel de stangen dan op in de folie.
Liggen alle materialen en gereedschappen klaar? Dan kan je meteen aan de slag. Onze instructies brengen je stap voor stap naar je bestemming om zelf een houten schutting te plaatsen.
Zaag eerst de framebalken op maat. Meet hiervoor 2 x 180 cm en 2 x 140,5 cm af op de latten van ca. 45 x 28 mm. Span het hout in de werkbank en gebruik een snoeizaag zoals de STIHL GTA 26 om de framebalken op maat te maken.
Zaag nu de vierkante palen voor de voetstukken op maat. Als je zelf een schutting bouwt om die vervolgens vast in de tuin te plaatsen, ga dan direct door met stap 4.
Teken op het kanthout van 50 x 30 mm voor de voetstukken 2 x 65 cm, 4 x 32 cm en 4 x 37,9 cm af, met telkens twee hoeken van 45 graden aan de smalle kanten. Span het kanthout in de werkbank en zaag het vervolgens op lengte met de STIHL MSA 70 C.
Schroef de voetstukken vervolgens met 4 x 50 mm schroeven als volgt aan elkaar:
Het 65 cm lange deel vormt de onderkant van het voetstuk. Meet van beide uiteinden 30 cm af en schroef daar telkens een 32 cm lang stuk kanthout in een rechte hoek aan vast. De onderlinge afstand moet 4,5 centimeter bedragen. Een kanthout is uitstekend geschikt als afstandhouder. Bevestig vervolgens de stukken van 37,9 cm lang met de hoeken van 45 graden: schroef ze elk aan het uiteinde van het 65 cm lange stuk en aan het 32 cm lange stuk vast, zodat per voet twee driehoeken ontstaan.
Boor in de twee framebalken van 180 cm vijf blinde gaten met een onderlinge afstand van 43 cm. Zorg dat de twee buitenste gaten op een afstand van 4 cm van de rand liggen. Boor de blinde gaten ongeveer 2,7 cm diep met behulp van een Forstner-boor of een platte boor. Bij de laatste kan je de gewenste boordiepte eenvoudig met afplakband op de boor markeren. Ideale resultaten behaal je door het hout voor het boren in de werkbank te spannen. Laat een lat direct ingespannen voor de volgende stap.
Steek nu de rondhouten met een draaiende beweging in de blinde gaten. Zorg ervoor dat de rondhouten stevig in de lat vastzitten, zodat je zelfgebouwde scherm stabiel wordt.
Zet de eerste balk met de ingestoken rondhouten op de grond. Steek vervolgens de tweede framebalk op de rondhouten en tik deze vast met een rubberen hamer. Schroef vervolgens de rondhouten van buitenaf vast met een schroef van 3 x 50 mm. Dat maakt het frame nog stabieler.
Vlecht nu de stangen tussen de rondhouten. Om een zo compact mogelijke schutting te krijgen, druk je de takken telkens na een ca. 15 centimeter dikke laag een beetje naar beneden. Knip uitstekende delen van de takken vlak af met een takkenschaar zoals de STIHL PB 10.
Als je alleen maar kortere takken en twijgen ter beschikking hebt, kan je ze halverwege net achter het middelste rondhout laten eindigen en netjes afsnijden. De uiteinden blijven echter later zichtbaar en laten het totaalbeeld dan wat onrustiger overkomen.
Bevestig nu de twee balken van 140,5 cm lang. Deze houden de bamboestokken in vorm en zorgen tegelijkertijd voor een harmonieuze uitstraling.
Tenslotte plaats je je zelfgebouwde schutting op de gewenste plek. Een afscherming voor het balkon of terras steek je gewoon in de voetstukken. Als je zelf een schutting voor de tuin hebt gebouwd, kan je deze ook stevig tussen twee steunpalen plaatsen. Steek de palen daarvoor in de inslaghulzen of in beton gestorte paalhouders.
Wie zelf een houten schutting wil bouwen en plaatsen, hecht vaak ook waarde aan duurzaamheid. Tenslotte komt daardoor pas de kwaliteit van je eigen werk naar voren. Met de volgende tips heb je jarenlang plezier van je zelfgebouwde schutting.
Meestal laat wind je zelfgemaakte privacyscherm koud – want het waait gewoon door de bamboestokken heen. Bij storm is het echter raadzaam om de schutting zo te plaatsen dat deze goed vastzit. Bind deze bijvoorbeeld vast aan de tralies van je balkon. In het ideale geval kies je de plaats zo dat de bescherming niet te sterk aan wind is blootgesteld.
Het frame van je schutting moet goed kunnen drogen. Daarom moet je vooral in de tuin voldoende afstand tot de grond inhouden. Bij een vaste installatie leg je daarom stenen of grind onder de afscherming, zodat het hout niet in contact komt met de grond en na een regenbui snel weer opdroogt.
Voor een egale kleur behandel je de voetstukken van vuren om de één tot twee jaar met houtbeschermende olie. Je hoeft de takken en twijgen zelf niet te oliën, omdat het hout snel droogt en water gemakkelijk kan weglopen. Als je het echter mooier vindt, mag het altijd.
Zelf een afscherming bouwen betekent dat je bijna de vrije hand hebt bij de vormgeving. Met onze instructies maak je van bamboestokken een schutting. Zie je het graag nog een beetje groener? Dan kan je ook zelf een klimhulp maken. Want goede privacy bieden bijvoorbeeld ook een prieel of een pergola.
Een ander idee om zelf te maken is een schutting van planken. Die heeft wel wat meer onderhoud nodig, maar biedt vanwege de ondoorzichtige planken de beste afscherming tegen inkijk.
Afhankelijk van de lengte van je tuin, terras of balkon kan je ook zelf een complete afscherming tegen inkijk bouwen. Wie zijn of haar creativiteit de vrije loop wil laten, kan verschillende elementen met elkaar combineren. Zo kan je bijvoorbeeld ondoorzichtige elementen van bamboestokken met zelfgebouwde klimhulpen afwisselen. Wie zo'n creatieve schutting zelf plaatst, zorgt niet alleen voor meer variatie van het uiterlijk, maar geeft de eigen tuin ook echt een unieke uitstraling.