Bouw zelf een bescherming tegen inkijk

Praktische en duurzame bescherming tegen nieuwsgierige blikken: met deze instructies kan je zelf een bescherming tegen inkijk maken.

Zelfgebouwde houten schutting op een houten terras

Overzicht: bouw zelf een houten schutting

  • Afscherming als vast element in de tuin of mobiel op terras en balkon
  • Wettelijke eisen in acht nemen, in het bijzonder qua hoogte en grensafstand
  • Maak je eigen schutting van vierkante palen, rondhout en bamboe of takken van de hazelaar
  • Bouw eerst het frame en vlecht dan de takken in
  • Daarna zet je het rechtop en plaats je het op voetstukken of vast in de tuin
  • Voorkom direct contact van het hout met de ondergrond, en olie de voetstukken regelmatig 

Houten schutting: ideaal ontwerpelement voor de tuin

Er is nauwelijks een ontwerpelement voor tuin, terras en balkon dat zo veelzijdig en populair is als de schutting. In de eerste plaats beschermt deze tegen nieuwsgierige blikken. Maar als je deze op de juiste plaats neerzet, kan een afscherming de tuin ook slim structureren. Vooral als je een kleine tuin ontwerpt, speelt de structurering een belangrijke rol.

Je kan kiezen uit verschillende kleuren, vormen, afmetingen en materialen van kant-en-klare elementen – of je project een persoonlijk tintje geven door gewoon zelf een scheidingswand te maken.

Zo ontstaat je eigen individuele unieke exemplaar dat je stevig in de tuin of mobiel met voetstukken op een terras of balkon kan neerzetten. Met onze instructies pak je alles juist aan en heb je jarenlang plezier van je zelfgebouwde privacyscherm.

Houten schutting zelf plaatsen materiaal en gereedschap

Deze materiaallijst is ontworpen voor een schutting van 180 bij 140,5 centimeter. Als je zelf een afscherming uit meerdere elementen wilt bouwen, vermenigvuldig je gewoon de hoeveelheid. Als je al materiaal met vergelijkbare afmetingen hebt, kan je dat natuurlijk ook gebruiken.

STIHL MSA 140 accukettingzaag, GTA 26 accusnoeizaag en ander materiaal en gereedschap om je schutting te bouwen

Aan de slag met de juiste uitrusting

Plaats zelf een schutting: wettelijke vereisten naleven

Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst weten wat de wettelijke eisen voor een schutting zijn. Vooral de grensafstand speelt een belangrijke rol bij het zelf plaatsen van een schutting in je tuin. De voorschriften verschillen per provincie en gemeente, daarvoor bestaat geen uniforme regeling. In eerste instantie is het plaatselijke plan voor de ruimtelijke ordening van toepassing. Als daarin afstanden en afmetingen van omheiningen zijn geregeld, dan gelden deze voorschriften onafhankelijk van de rechten van buren op nationaal niveau.

Hinweis

Win dus eerst informatie in bij je lokale overheid over hoe hoog je bescherming tegen inkijk mag zijn en hoeveel afstand tot de perceelgrens je moet aanhouden.

Voorbereiding: bamboestokken optimaal prepareren

Als inkijkwerend materiaal gebruiken we ruim 2 meter lange bamboestokken. Die krijg je in de doe-het-zelfzaak of van je eigen te groot gegroeide planten door ze radicaal te snoeien. Je kan ook takken van de hazelaar en andere struiken die recht groeien gebruiken om zelf een schutting te plaatsen. Let er wel op dat je struiken van maart tot oktober vaak vanwege de vogelrichtlijn alleen maar mag uitdunnen, dus niet radicaal mag terugsnoeien.

Je kan de scheuten onmiddellijk gebruiken of bewaren totdat je voldoende gevlochten materiaal bij elkaar hebt. Voor onze schutting hoeven de takken en twijgen niet extreem gebogen te worden, want de steunen van het scherm staan ver uit elkaar. Daarom kunnen ook opgedroogde takken worden verwerkt. Probeer een paar dagen voordat je aan de slag gaat of je de takken goed kan verbuigen. Als ze breken, moet je de andere takken inweken met water voordat je aan de slag gaat.

STIHL pro tip: voor het inweken leg je de lange takken het beste op een folie die je van buitenaf stabiliseert met een paar stenen, zodat er een soort bak ontstaat. Leg de takken en twijgen op de folie, vul deze met water en wikkel de stangen dan op in de folie.

Instructies: bouw zelf een beschermende schutting tegen inkijk

Liggen alle materialen en gereedschappen klaar? Dan kan je meteen aan de slag. Onze instructies brengen je stap voor stap naar je bestemming om zelf een houten schutting te plaatsen.

Man staat met koffiekop in de hand op het terras en bekijkt trots zijn zelfgebouwde schutting

Onderhoud: zo blijft jouw schutting langdurig goed in vorm 

Wie zelf een houten schutting wil bouwen en plaatsen, hecht vaak ook waarde aan duurzaamheid. Tenslotte komt daardoor pas de kwaliteit van je eigen werk naar voren. Met de volgende tips heb je jarenlang plezier van je zelfgebouwde schutting.

Schutting beschermen tegen de wind

Meestal laat wind je zelfgemaakte privacyscherm koud – want het waait gewoon door de bamboestokken heen. Bij storm is het echter raadzaam om de schutting zo te plaatsen dat deze goed vastzit. Bind deze bijvoorbeeld vast aan de tralies van je balkon. In het ideale geval kies je de plaats zo dat de bescherming niet te sterk aan wind is blootgesteld.

Bodemafstand aanhouden

Het frame van je schutting moet goed kunnen drogen. Daarom moet je vooral in de tuin voldoende afstand tot de grond inhouden. Bij een vaste installatie leg je daarom stenen of grind onder de afscherming, zodat het hout niet in contact komt met de grond en na een regenbui snel weer opdroogt.

Olie de voetstukken regelmatig

Voor een egale kleur behandel je de voetstukken van vuren om de één tot twee jaar met houtbeschermende olie. Je hoeft de takken en twijgen zelf niet te oliën, omdat het hout snel droogt en water gemakkelijk kan weglopen. Als je het echter mooier vindt, mag het altijd. 

Schutting voor de tuin: meer doe-het-zelf-ideeën

Zelf een afscherming bouwen betekent dat je bijna de vrije hand hebt bij de vormgeving. Met onze instructies maak je van bamboestokken een schutting. Zie je het graag nog een beetje groener? Dan kan je ook zelf een klimhulp maken. Want goede privacy bieden bijvoorbeeld ook een prieel of een pergola.

Een ander idee om zelf te maken is een schutting van planken. Die heeft wel wat meer onderhoud nodig, maar biedt vanwege de ondoorzichtige planken de beste afscherming tegen inkijk.

Afhankelijk van de lengte van je tuin, terras of balkon kan je ook zelf een complete afscherming tegen inkijk bouwen. Wie zijn of haar creativiteit de vrije loop wil laten, kan verschillende elementen met elkaar combineren. Zo kan je bijvoorbeeld ondoorzichtige elementen van bamboestokken met zelfgebouwde klimhulpen afwisselen. Wie zo'n creatieve schutting zelf plaatst, zorgt niet alleen voor meer variatie van het uiterlijk, maar geeft de eigen tuin ook echt een unieke uitstraling.