Zelf een houten stoel maken
Massief hout geeft sfeer aan je woonruimte. Wij laten zien hoe je met de kettingzaag een stoel maakt uit een boomstam.
12.06.2021
- Een houten stoel maken: de juiste voorbereiding
- Stap 1: markeer en zaag de rugleuning en de zitting
- Stap 2: markeer de uitsparing voor de sokkel en zaag hem uit
- Stap 3: markeer de voorkant van de sokkel
- Stap 4: zaag de voorkant van de sokkel
- Stap 5: zaag de achterkant van de rugleuning
- Stap 6: vervolledig de zaagsneden voor de rugleuning en de zitting
- Stap 7: schuur het meubel en behandel het met was
- Samenvatting
De juiste voorbereiding om een houten stoel te maken
Om deze rustieke stoel te maken heb je wat tijd en geduld nodig. Reken op ongeveer een dag tijd als je een beetje handig bent. Deze stoel wordt uit één massief stuk hout gezaagd. Er komen geen schroeven of een hamer aan te pas.
Werktechniek
Kettingzagen om een houten stoel zelf te maken
Snel en efficiënt werken, ook als hobbyknutselaar: bij STIHL vind je een breed gamma compacte kettingzagen voor doe-het-zelfprojecten.
Tip in verband met de kettingzaag voor het maken van een houten stoel
Het zaagblad
Het zaagblad van de kettingzaag moet ongeveer tien centimeter langer zijn dan de diameter van de boomstam. Je hoeft de zaag dan maar langs één kant aan te zetten in plaats van aan beide kanten.
Het geschikte hout voor een stoel
Smaken verschillen, ook bij de keuze van hout. Gebruik het materiaal dat jij het mooist vindt. Wil je een extra rustieke look, kies dan bijvoorbeeld weerbestendig loofhout zoals eik of acacia. Werk in ieder geval met een zachte houtsoort, bijvoorbeeld grenen. Hou er wel rekening mee dat naaldhout hars kan produceren.
Tip: gebruik een stuk uit de onderkant van de stam
Welke houtsoort je ook kiest, wij raden je aan om een stuk te nemen uit het onderste gedeelte van de boomstam met de worteluitlopers. De sokkel van de stoel wordt dan naar onderen toe iets breder en de stoel staat stabieler.
Tip: boomstam met of zonder schors?
Kies zelf of je voor je zelfgemaakte stoel een boomstam met of zonder schors gebruikt. Als je het uitzicht van schors mooi vindt, neem dan een vers gekapte boom. De schors zit dan nog goed vast.
Vers gekapt hout moet eerst drogen voordat je het verwerkt. Hoe droger het hout, hoe beter het geschikt is omdat er minder risico is op droogtebarsten. Hout wordt gedroogd door het meerdere jaren te bewaren. Het kan ook sneller als je het door een schrijnwerker laat drogen in een droogkamer. Vergeet niet: hout is een natuurlijk materiaal en tijdens het droogproces kan de schors loskomen van de stam.
Bovendien is het niet zo makkelijk om zaagsneden te markeren op schors. Wil je de boomstam zonder schors verwerken, ontschors hem dan voordat je begint te zagen. Gebruik bijvoorbeeld een schilschop.
Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting
Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een kettingzaagbroek en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je product. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Gereedschap en ander materiaal om een houten stoel te maken
Hout
- Een droog stuk boomstam
- Diameter ongeveer 30 tot 40 centimeter
- Hoogte ongeveer 70 tot 100 centimeter
Gereedschap
- STIHL kettingzaag
- Waterpas
- Duimstok/meetlint
- Haakse slijper
- Markeerkrijt
- Schilschop
- Persoonlijke veiligheidsuitrusting
Een stoel maken van hout: handleiding voor de doe-het-zelver
Na alle voorbereidingen kan je nu de rustieke stoel beginnen te maken. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat je genoeg plaats hebt voor je project, zodat je niet struikelt of andere risico’s loopt.
Meet eerst de stam en maak markeringen waar je gaat zagen.
- Trek een rechte lijn op de bovenkant van de stam om aan te geven waar later de rugleuning van de stoel komt.
- De rugleuning loopt licht hellend af naar de zitting. Als je de rugleuning te ver naar het midden van de stam aanzet, kan de zitting te klein uitvallen.
- Maak deze zaagsneden niet helemaal tot het einde, maar tot ongeveer twee derde. Zo kan je de stoel tijdens stap vier nog op zijn kop zetten om de sokkel te bewerken.
- De optimale zithoogte van een stoel is in principe ca. 45 centimeter. Tijdens het zagen kan je dat niet uitproberen. Meet eventueel de hoogte van een andere stoel.
Teken nu met behulp van een waterpas de sokkeluitsparing onder de zitting.
- Markeer eerst de hoekpunten van de zaagsnede en verbind ze met elkaar.
- Bepaal zelf welke hoek je wenst voor de neerwaartse sneden. Maak de uitsparing echter zo dat de stoel stabiel blijft.
- Zaag eerst parallel met de zitting.
- Zaag vervolgens het onderste uiteinde van de uitsparing uit, die licht hellend naar boven loopt.
- Steek tot slot de zaag in het hout voor een verticale snede. Het hout komt nu zonder problemen los en valt bijna vanzelf uit de sokkel.
De stoel oogt luchtiger als je ook aan de voorkant een stuk hout wegneemt.
- Teken met behulp van een waterpas een lijn die wat schuin naar het midden van de zitting loopt.
- Maak met de kettingzaag de snede voor de voorkant van de sokkel.
Tip: Let er bij het zagen van de sokkelvoorzijde op dat het zaagblad de bodem niet raakt. Zet de stoel bijvoorbeeld op een houten pallet of maak hem vast op een zaagbok. Zaag nu het hout van de sokkelvoorzijde weg.
- Draai de stoel om en zet hem op zijn kop.
- Je kan nu makkelijk de zaagsneden van de sokkeluitsparing fatsoeneren. Zaag langs beide zijkanten de randen glad om de houten stoel mooier te maken.
Tip: Zaag deze versteksneden met naar binnen lopende zaagketting, dus met de onderzijde van de neus. Als je met naar buiten lopende ketting zou zagen, kunnen de randen rafelen.
Om de rugleuning een elegantere vorm te geven, zaag je ook aan de achterkant ervan een stuk weg.
- Draai de stoel weer om zodat de sokkel onderaan staat. Zaag nu het achterste deel van de rugleuning weg.
- Oriënteer je op de bestaande, nog niet volledig afgewerkte zaagsnede van de voorkant van de rugleuning, die vanaf de zitting iets schuin naar boven loopt.
- De sneden voor de rugleuning en de zitting waren voor twee derde ingezaagd. Zaag nu door het resterende derde. Het overblijvende houtblok kan je nu makkelijk uit de stoel halen.
- Maak opnieuw versteksneden om de kanten rond de zitting af te ronden.
- Wil je lang plezier hebben van de kwaliteit en het karakter van je doe-het-zelfstoel? Bij de variant zonder schors schuur je dan het best de oneffenheden weg.
- Behandel het meubel ook met hardwasolie om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden.
Hoe schuur ik massief hout?
Het juiste schuurpapier is belangrijk. Goed schuurpapier voelt scherp aan en blijft korrelig als je er met je vingernagel over krast. De beste keuze om hout te schuren is roodbruin schuurpapier met korund. Flintpapier, amarilpapier en kwartspapier raden we af voor hout, omdat het snel afslijt.
Kies voor het grove schuurwerk papier met een korrel tussen 80 en 120 en schuur er de oneffenheden mee weg. Voor de fijne afwerking van de stoel neem je papier met een korrel tussen 180 en 240. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.
Samenvatting: zelf een houten stoel maken
- Zoek een geschikt stuk boomstam en ontschors het eventueel.
- Gebruik voor je kettingzaag een zaagblad met de geschikte lengte.
- Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Je vindt hierover meer informatie in de gebruiksaanwijzing van je machine.
- Maak markeringen op het hout met behulp van een waterpas.
- Voor de lange zaagsneden zet je de stoel op een houten onderstel. Zo kan je de kettingzaag niet beschadigen.
- Gebruik schuurpapier met korund om de stoel glad te schuren.
- Behandel het afgewerkte meubel met hardwasolie.