Garage voor robotmaaier: Maak je eigen stijlvolle bescherming
We leggen je stap voor stap uit hoe je zelf een garage voor je iMOW® robotmaaier maakt.
18.07.2024
Garage voor een robotmaaier zelf maken: een huisje voor de iMOW®
Heb je een ¡MOW® en wil je die graag beschermen tegen regen, hagel en UV-stralen als hij niet in gebruik is? Dan is zelf een overkapping voor je robotmaaier maken de ideale oplossing.
We hebben zelfs een plan voor je dat perfect is afgestemd op de iMOW®. De houten garage vor je robotmaaier die je volgens onze instructies zelf kan bouwen, beschermt niet alleen je iMOW® tegen mogelijke schadelijke invloeden van buitenaf, maar ook de laadcontacten van je robotmaaier zijn beschermd. Zo verleng je de levensduur van je iMOW®. Je ziet het: er zijn een heleboel goede redenen om zelf een houten garage voor je robotmaaier te maken!
De ideale plaats voor je robotmaaiergarage
Zelf een afdak voor je robotmaaier maken: de voorbereidingen
Ter voorbereiding moet je grondig het gazon maaien waar je later de robotmaaiergarage wilt plaatsen. Zet je iMOW® ook op pauze door op de stopknop te drukken en de machinevergrendeling in het menu te activeren.
Koppel het laadstation los van de stroomvoorziening, open de afdekkap van het dockingstation en maak de geleidingsdraden voor de iMOW® los volgens de gebruiksaanwijzing.
Leg vervolgens alle gereedschappen en materialen klaar die je nodig hebt om de overkapping voor de robotmaaier zelf te maken.
Kanthout van 60 mm x 60 mm voor kolommen, 2,5 m
Bouwhout 50 mm x 30 mm voor het frame, ruim 7,5 m
Bouwhout 44 mm x 22 mm voor de steunen van de planken aan de achterwand, ruim 3,5 m
70 mm x 12 mm planken voor de achterwand en het opbergvak, ruim 7 m. Afmetingen: Planken aan de binnenwand 740 mm x 70 mm x 12 mm; buiten-/achterwand 608 mm x 70 mm x 12 mm
Resthout voor het 30 cm hoge afstandsstuk en voor het bevestigen van de kolommen
18 mm triplex/multiplex voor dak, bodem en deuren van het opbergvak, laat het in de doe-het-zelfzaak meteen op maat zagen. Deur: 260 mm x 250 mm x 278 mm x 175 mm; vloer 740 mm x 309 mm, twee uitsparingen 60 mm. Eén kant is dus slechts 620 mm lang en de zijkanten 249 mm. Dak: 740 mm x 333 mm, uitsparing 60 mm in de lengte en 62 mm dwars door de schuine kant. Breedte dus 271 mm x 620 mm
Metalen staaf 1 cm met licht spits uiteinde als steun, 95 cm lang. De metalen staaf is met een schroef van 4 x 40 mm aan het frame bevestigd en vastgezet in een sluitring die enige afstand tot het hout creëert.
15 mm OSB-plaat, op maat laten zagen, 1150 mm x 820 mm
Dakvilt, 1150 mm x 820 mm
Houtschroeven 4 x 70 mm (ca. 40 stuks voor het frame), 4 x 35 mm (ca. 60 stuks voor de planken van de achterwand), 3 x 16 mm (kunststofranden van het dak en sluiting)
2 x 10 cm scharnieren voor het dak inclusief houtschroeven 3 x 16 mm en 4 x 45 mm
Vier kleinere scharnieren (50 mm) voor de deuren van het opbergvak inclusief houtschroeven 3 x 16 mm
Roestvrijstalen sluiting 74 mm lang voor de klep
20 mm x 25 mm PVC-hoekanker voor ruim 2,5 m
Accuschroevendraaier
Spade
Zweihaak (hoeken meten)
Waterpas
Handgrondboor
Metaalzaag
Metaalboor van 4 mm voor de steunpaal
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een snoeizaag werkt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, handschoenen enzovoort. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Onthoud dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Maak zelf een houten garage voor robotmaaier: de instructies
Heb je alles? Dan kan je nu met ons stappenplan zelf een houten garage voor je robotmaaier maken. Het bouwconcept is vergelijkbaar met dat van een carport: drie open zijden en een schuin dak dat bovenaan kan worden geopend.
Eerst zaag je het kanthout voor de zijkolommen van de robotmaaiergarage. Je hebt twee zijkolommen nodig die 125 cm lang zijn.
Let op: Het dak van de robotmaaiergarage heeft een hoek van 15 graden. De zijkolommen moeten dus aan één uiteinde eenzelfde hoek hebben (markeer de hoek vóór het zagen). De GTA 26 zaagt met een zaagbreedte van ruim 5 mm. Voor een nauwkeurig resultaat moet je dus altijd een klein beetje naast de gemarkeerde lijn inzagen en daarna '"snede voor snede" tot aan de markering naar beneden zagen.
Schroef de kolommen vast aan de 30 x 50 mm dwarsbalken om een frame voor de achterwand te maken, waarbij een soort "H" ontstaat. Dit is de dragende structuur voor je robotmaaiergarage.
Maak nu het hout voor de zijkanten. Neem hiervoor het bouwhout van 50 x 30 mm en zaag het volgens de volgende afmetingen:
- 1 x 740 mm (verbinden van de zijkanten vooraan)
- 2 x 1090 mm
- 2 x 1143 mm
- 2 x 96 mm
- 2 x 174 mm
Let op: De twee kleine stukken worden later als zijsteunen gebruikt. Bovenaan krijgen ze dus ook een afgeschuinde hoek van 15 graden (van 96 naar 82 mm en van 174 naar 160 mm).
Monteer nu de afgezaagde stukken hout tot twee platte driehoeken die je stabiliseert met de zijsteunen. Vergeet niet om de schroefgaten voor te boren. Dat is misschien een lastige klus, maar maakt het vastschroeven later eenvoudiger en voorkomt dat het hout splintert. Schroef de houtschroeven van 4 x 70 mm onder een schuine hoek in het hout, zodat ze volledig in het hout verdwijnen en niet uitsteken.
Boor vervolgens met de handgrondboor twee gaten van 60 cm diep in de grond. Hier komt later de achterwand van het huisje voor de robotmaaier. De twee gaten moeten een diameter van 10 tot 15 cm hebben en ruim 70 cm uit elkaar liggen.
Verbind de steunkolommen met de dwarsbalk en plaats de zijkolommen in de boorgaten. Meng nu je beton volgens de gebruiksaanwijzing en vul de gaten tot aan de rand op. Richt de zijkolommen met een hoekwaterpas uit. Laat het beton vervolgens drie dagen drogen.
Wanneer het beton is uitgehard, kan je de achterwand van de robotmaaiergarage afwerken. Zaag hiervoor eerst het hout op maat af:
8 stuks van 44 x 22 mm bouwhout voor de steunen van de planken van de achterwand aan de kolommen
8 stuks van 70 x 12 mm bouwhout (elk 61 cm lang) voor de achterwand zelf
Schroef eerst de verticale bevestigingslatten voor de voor de planken van de achterwand vast aan de kolommen met de schroeven van 4 x 70 mm. Schroef daarna de langere planken erop (idealiter op een afstand van ongeveer 6 mm, de breedte van een potlood, zodat de achterwand er niet te massief uitziet). Doe dit met de schroeven van 4 x 35 mm.
Bevestig nu de twee voorgemonteerde zijkanten aan de kolommen met de schroeven van 4 x 70 mm.
Nu bouw je een klein opbergvak aan de achterwand. Monteer eerst de bodem en het dak gemaakt van de multiplexplaten van 18 mm op de steunen van 44 x 22 mm met de schroeven van 4 x 34 mm.
Monteer dan een tussenschot aan de voorkant. Die bestaat uit drie houten latten (740 x 70 x 12 mm). Schroef tot slot de twee deuren van het opbergvak vast.
Schroef nu de grote scharnieren (4 x 45 mm) voor het dak aan het frame en schroef daarna de OSB-plaat voor het dak aan het scharnier (3 x 16 mm) vast.
Maak nu alleen nog het dakvilt vast aan de zijkanten van het dak met het nietpistool en zorg ervoor dat het zo strak mogelijk ligt. Schroef vervolgens de op maat gezaagde kunststoffen hoekprofielen voor de randen vast. Je robotmaaiergarage is klaar.
Bied extra bescherming met een iMOW® Zonnedak
Naast het zelf maken van een garage voor je robotmaaier, kan je ook overwegen om een iMOW® zonnedak aan te schaffen. Dit handige accessoire biedt bescherming tegen regen en andere weersomstandigheden. Hierdoor wordt de levensduur van je robotmaaier verlengd. Ontdek meer over het iMOW® zonnedak op onze productpagina en geef je robotmaaier de bescherming die hij verdient.
Maak je Robotmaaier Winterklaar
Wanneer de winter nadert, is het belangrijk om je robotmaaier goed voor te bereiden op de koude maanden. Het winterklaar maken van je robotmaaier zorgt ervoor dat deze in optimale conditie blijft en klaar is voor het volgende groeiseizoen. Dit omvat het reinigen en opbergen van de maaier, het controleren van de messen en de accu, en ervoor zorgen dat alle onderdelen goed beschermd zijn tegen vorst en vocht.
Wil je meer weten over het winterklaar maken van je robotmaaier en handige tips ontvangen om dit proces soepel te laten verlopen? Bezoek onze pagina over het winterklaar maken van robotmaaiers voor gedetailleerde instructies en advies om je robotmaaier in topconditie te houden, zelfs tijdens de wintermaanden. Het is de sleutel tot een langere levensduur en blijvend gazonplezier.
Samenvatting: overkapping robotmaaier zelf maken
Een zelfgemaakt huisje voor je robotmaaier beschermt de iMOW® tegen regen, hagel en UV-stralen, waardoor de levensduur van de maaier wordt verlengd.
Je kan de overkapping voor je robotmaaier zelf maken met onze instructies.
Draag tijdens het werken altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing.
De zelfgebouwde robotmaaiergarage is robuust, stevig en heeft ook een opbergvak waar je bijvoorbeeld accessoires kan opbergen.
De perfecte overkapping voor robotmaaiers heeft drie open zijden en afmetingen die zijn afgestemd op de machine. Zo heeft de robotmaaier alle ruimte met maximale bescherming tegen de weersinvloeden.
Je hebt een huisje voor je robotmaaier nodig om de machine te beschermen tegen weersinvloeden. Zo blijft de maaier langer werken. Bovendien biedt een robotmaaiergarage extra opbergruimte.
Een houten garage voor een robotmaaier biedt bescherming tegen de elementen, waardoor de levensduur van de maaier wordt verlengd en de prestaties behouden blijven. Daarnaast geeft het je robotmaaier een veilige en op maat gemaakte opbergplaats in je tuin, waardoor deze langer meegaat en je tuin er netjes uitziet.