Zelf een tuinhuis bouwen
Als je jouw eigen tuinhuisje bouwt, kan je hem aanpassen aan jouw wensen en voorkeuren. Wij begeleiden je stap voor stap bij dit project.
21.11.2023
Heb ik echt een tuinhuisje nodig?
Als je een tuin hebt, is een tuinschuur een waardevolle toevoeging die je helpt om alles op orde te houden. Hij dient al snel als plek voor overgebleven potgrond, lege plantenpotten en andere spullen. Hij biedt ook een veilige en droge opslagplaats voor tuinapparaten, zoals grasmaaiers, kantenmaaiers en heggenscharen, en beschermt ze tegen kou, vocht en vuil, zodat ze goed blijven werken. Ook spullen als spaden en harken vinden er een plaatsje.
Het lijkt misschien een flinke kluif, maar om een eigen tuinschuur te bouwen, is maar een beetje vaardigheid en kennis nodig. Het enorme voordeel is dat je hem helemaal kan aanpassen aan jouw behoeften. Je hebt tijd nodig om je voor te bereiden, maar geen angst: onze gedetailleerde instructies begeleiden je vanaf de planning tot het afronden van de bouw.
Heb je een bouwvergunning nodig voor een tuinhuisje?
Mijn eigendom, dus mijn regels? Niet helemaal. Bouwen op privéterrein is onderworpen aan regelgeving. In sommige gevallen heb je voor het bouwen van een houten schuur een bouwvergunning nodig. De meeste gewone tuinhuisjes en schuurtjes vallen onder de algemene bouwvoorschriften. Dan heb je geen bouwvergunning nodig – maar zorg er wel voor dat jouw plannen aan de criteria voldoen. De toegestane hoogte is afhankelijk van de plaats waar je bouwt. Meestal is een maximale hoogte van 2,5 meter geen probleem.
Afhankelijk van jouw situatie zijn er een paar ingewikkelde planningswetten. Neem daarom eerst de actuele bouwvoorschriften door voordat je met de bouw begint.
Wees een goede buur
Om conflicten met je directe buren te vermijden, kan je het best vooraf je bouwplannen met ze bespreken. Dit geeft je de kans om ervoor te zorgen dat jouw tuinhuisje geen problemen met perceelsgrenzen veroorzaakt en het uitzicht van niemand blokkeert.
Zelf een tuinhuis bouwen: voorbereiding
Zodra je de regels kent kan de echte voorbereiding van je bouwproject beginnen! Dit is een flink project waarvoor je ongeveer 4 tot 5 dagen nodig hebt.
Zelf een tuinhuisje maken: de juiste plaats kiezen
Kies een plaats die makkelijk bereikbaar is met kruiwagens en grote machines. Je kiest het best een plek waar de grond niet te nat of modderig is. We raden je ook aan om op een vlakke ondergrond te bouwen: hoewel het ook mogelijk is om een schuur op een lichte helling te bouwen, vergt het egaliseren van de vloer extra inspanning.
Een tuinhuis zelf maken: het hout uitkiezen
Zachte houtsoorten zoals Douglasspar, spar en lariks zijn uitstekende keuzes voor een tuinschuur. Gebruik voorbehandeld hout en onderhoud het regelmatig met een conserveermiddel om jouw hout veerkrachtig te houden en goed te beschermen tegen de elementen.
Zorg ervoor dat jouw constructiehout helemaal droog is voordat je het gebruikt – anders kan het materiaal kromtrekken of zelfs breken nadat het droog is geworden.
Materialen die je nodig hebt om een tuinhuis te bouwen
- Lariks/Douglas timmerhout: 28 m van 50 x 150 mm
- Houten planken met tanden en groeven: 30 m van 140 x 20 mm; ca. 140 m van 96 x 2,5 mm
- Constructiehout (sparrenhout/lariks/Douglas): ten minste 59 m van 76 x 50 mm; ongeveer 8 m van 170 x 22 mm; ongeveer 7,5 m van 50 x 22 mm; ongeveer 7,5 m van 78 x 22 mm
- OSB voor zijkanten: ca. 20 vierkante meter totale oppervlakte van 15 x 1220 x 2440 mm panelen
- OSB-panelen voor dak: 2 tand- en groefpanelen van 18 x 1220 x 2440 mm
- 2544 mm lengte van de bevestigingsstrip voor het begroeide dak
- Korrel of grind
- 10 m metalen dakrand
- 2544 mm gootlengte
- Regenpijp met beugels
- 6 m2 vijverfolie of dakvilt
- 6 m2 genopt drainagemembraan en 2x 6 m2 wortelbarrièreplaat; alternatief all-in-one drainagemat voor begroeide daken
- Begroeibaar medium substraat voor begroeid dak en vetplantjes voor beplanting (alleen voor de optie met groendak)
- Verzonken spaanplaatschroeven: 4,5 x 50 mm, 3,5 x 40 mm, 6 x 100 mm en 6 x 150 mm
- 9 x betonnen muurankers met beugels geschikt voor 50 mm balk plus houtschroeven om ze te bevestigen
- Dekvloer beton
- Deur: 740 mm breed
STIHL tip: Laat jouw OSB-panelen op maat maken in de doe-het-zelfzaak.
Benodigd gereedschap en accessoires
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Snoeischaar (bijv. STIHL GTA 26 accusnoeizaag)
- Kettingzaag (bijv. STIHL MSA 70 accukettingzaag)
- Accuschroevendraaier
- Hamer
- Winkelhaak
- Spade
- Schroevendraaier
- Boorbit
- Priemboor
- Beitel
- Meetlint
- Potlood
- Waterpas
- Werkbank
- Bak voor steenslag om het beton in te mengen
- Tuinwals indien nodig
- Ladder
Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermende kleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met jouw kettingzaag werkt. Dit omvat een helm, een broek met snijbescherming, veiligheidslaarzen en meer. In de gebruiksaanwijzing van je product vind je meer informatie. Voordat je de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet je je grondig vertrouwd maken met het gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.
Een tuinhuisje of schuur bouwen: stapsgewijze instructies
Stap 1: de plaats voorbereiden
Markeer met stokken de omtrek van jouw tuinhuisje op de grond. Verwijder stenen en onkruid en gebruik een waterpas om te controleren of de grond egaal is of moet worden afgevlakt.
Stap 2: fundering maken
Bij blootstelling aan vorst, regen of zware belastingen kan de grond verschuiven – en dit type beweging kan jouw zelfgemaakte bouwwerk in de loop der tijd vervormen. Een stevige fundering helpt om dit te voorkomen en zorgt ervoor dat jouw tuinhuisje jarenlang goed blijft staan. Het betekent ook dat je ruimte kan creëren tussen het hout en de grond, zodat het water goed wegstroomt en je huisje beschermd is tegen vorst. Er zijn verschillende manieren om een fundering voor een tuinschuur te maken, waaronder een volledige betonnen sokkel en het gebruik van blokken. Bij deze methode zetten we betonnen palen in de grond.
Voor een tuinschuur van 2 x 2 m meet en markeer je de posities voor 9 funderingspalen van ongeveer 40 x 40 cm. Voor een goede structurele ondersteuning moeten de gaten allemaal 1 meter uit elkaar liggen. In zanderige bodems moet je een houten bekisting gebruiken om vierkante gaten te maken. Gebruik een spade om elk gat tot een diepte van 70 cm uit te graven.
Met je kettingzaag (bijv. MSA 140) kort je 3 vloerbalken in tot een lengte van 1,9 meter met behulp van de houten balken van 50 x 150 mm.
Monteer 3 grondankers op elke balk, zodanig dat elke ankerpaal in het midden van een gat wordt gecentreerd. Het is belangrijk om het hout iets in te slaan op het punt waar je de beugel bevestigt. Anders zit de houder niet goed en wordt het volledige gewicht van je bouwwerk alleen verdeeld over de schroeven.
Gebruik houten blokken om de vloerbalken op te laten rusten en plaats de balken zo dat de ankerpalen in het midden van de gaten hangen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat elke vloerbalk vlak is en dat ze waterpas ten opzichte van elkaar staan.
Giet beton in de gaten tot 1 cm onder de balken en laat het hard worden. De houten blokken houden de balken gedurende deze tijd op hun plaats. Zodra het beton droog is, kan je de dwarsbalken monteren. Zaag eerst de twee buitenste stukken hout af tot 2 m. Voor de middelste steun heb je twee stukken van 92,5 cm lang nodig.
Vul de vierkant openingen gelijkmatig op met steenslag.
Stap 3: vloer installeren
Je kan nu een vloer leggen op de fundering van jouw tuinhuisje. Gebruik een accusnoeizaag om de vloerpanelen op lengte te maken en zet ze vast op een werkbank om ze in te korten.
Leg de eerste plank zo dat hij over drie loodrechte balken rust en de tong naar de schuur wijst. Schroef hem stevig vast aan de balken. Daarna duw je de groef van de tweede plank op de tong van de eerste. Als hij niet makkelijk past, klop je hem aan met een stukje hout. Pas op dat je de tong niet beschadigt. Schroef de plank vast en blijf de hele vloer op dezelfde manier leggen. Snijd de overlap van de tong van de laatste plank weg.
Stap 4: de muren monteren
Het is eenvoudiger om elke wand volledig voor te bouwen voordat je ze op de sokkel installeert. We raden je aan dit op een vlakke ondergrond te doen – de zojuist gemaakte basis is daarvoor goed geschikt. Je kan ook 4 of 5 schragen bij elkaar zetten om aan te werken.
Deze maten zijn bedoeld voor een schuur met een enkel hellend dak, zodat de voor- en achterwand dezelfde afmetingen hebben (hoewel de ene een deur heeft) en de ene zijwand hoger is dan de andere. Gebruik het hout van 76 x 50 mm om de frames te bouwen. De lengtes die je nodig hebt, vind je hieronder.
Rechterwand 2000 x 1800 mm frame:
- 2x 2000 mm
- 4x 1700 mm
- 6x 600 mm (dwarsbalken)
- OSB-panelen
Linkerwand (hoog) 200 x 2065 mm frame
- 2x 2000 mm
- 4x 1965 mm
- 6x 600 mm (dwarsbalken)
- OSB-panelen
Achterwand (schuine bovenzijde):
- 6x 550 mm (dwarsbalken)
- 1x 1848 mm, (voor de sokkel)
- 1x 1950 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1855 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1775 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1710 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1870 mm voor de bovenste balk van het frame, op 8° aan de ene kant en 82° aan de andere kant zagen (de uiteinden moeten parallel zijn).
Voorwand (schuin) met deur:
- 2x 554 mm, (voor de sokkel)
- 5x 454 mm (dwarsbalk)
- 1x740 mm (dorpel)
- 1x 1950 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1830 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1775 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1710 mm, bovenaan in een hoek van 8° gezaagd
- 1x 1870 mm voor de bovenste balk van het frame, op 8° aan de ene kant en 82° aan de andere kant zagen (de uiteinden moeten parallel zijn).
Let op: je hoeft de horizontale bovenbalken van de twee zijwanden niet af te schuinen, omdat de dakbalken op deze punten worden ingekeept.
Zaag de balken van 76 x 50 mm af op de hierboven aangegeven lengtes en verbind ze zoals aangegeven met schroeven van 6 x 100 mm. De ruimte tussen de verticale wandlatten moet 600 mm bedragen. De ruimte tussen de horizontale vlakken moet 600 mm bedragen onderaan en in het midden, en 400 mm bovenaan – met uitzondering van de hoge linkerwand, waarin de ruimte tussen alle horizontale latten 600 mm moet zijn.
Snij de OSB-panelen op maat en schroef ze van binnen vast aan de wandframes met de 3,5 x 40 mm-schroeven.
STIHL tip: bereid nu de deurelementen in de voorwand voor: schroef de latten op het vierkante hout en boor de benodigde gaten.
Stap 5: de wanden installeren
Je kan de voorgemonteerde wanden nu op de basis zetten en aan elkaar schroeven.
Bevestig eerst de hoge linkerwand met twee tijdelijke latten, zoals afgebeeld. Gebruik een waterpas om te controleren of de wand recht is voordat je de steunen op hun plaats zet.
Je kan nu alle wanden aanbrengen en na elkaar vastschroeven met schroeven van 6 x 100 mm. Als je dit hebt gedaan, vormen de bevestigde wanden op effectieve wijze dikkere steunpalen op elke hoek van jouw tuinhuisje. Verwijder de tijdelijke steunlatten alleen wanneer de wanden stevig rechtop staan en op hun plaats zijn geschroefd. Hang vervolgens de deur aan de voorwand van de schuur.
Let op: Bij delen van het frame waar het niet mogelijk is om een schroef recht in te draaien voor het verbinden van onderdelen, kan je ze gewoon onder een hoek vastdraaien.
Stap 6: dakbalken voorbereiden
Nu is het tijd om het dak te maken. Je hebt vijf spanten nodig van het hout van 150 x 50 mm.
Zaag de balken af op een lengte van 2430 mm en werk de uiteinden af in hoeken van respectievelijk 30° en 60° (de uiteinden moeten parallel zijn). Om de dak- en wandbalken veilig te kunnen verbinden, moet je inkepingen of groeven in het hout maken. Je moet ze maken op elk punt waar de dakbalken de verticale palen van de muurframes raken, op een afstand van 20,4 cm tot 28 cm van het uiteinde van elke balk, en ze moeten 76 mm lang en 1,5 cm diep zijn. Zaag eerst de wiggen uit en beitel ze daarna verder uit. Bevestig ten slotte de spanten aan de steunpalen met behulp van de schroeven van 6 x 150 mm.
STIHL tip: gebruik bij het bevestigen van de dakbalken aan de zijkanten een priemboor om de schroefgaten ongeveer 2 cm te verzinken. Dit helpt om te voorkomen dat de lange schroeven onder het gewicht aan de zijkanten knikken.
Stap 7: de daklatten en het paneel monteren
Schroef 6 latten, elk ingekort tot 600 mm, op hun plaats tussen de spanten en loodrecht erop. Zorg ervoor dat de bovenkant van de latten gelijk ligt met de bovenkant van de spanten. Breng vervolgens het OSB-dakpaneel op z'n plaats aan.
Stap 8: de buitenkant bekleden
De volgende stap is het bedekken van de ruwe structuur die je hebt gebouwd met een fraaie bekleding van tong-en-groef-panelen. Hierdoor geef je jouw bouwwerk niet alleen een praktische functie in de tuin, maar maak je het ook wind- en weerbestendig.
Je kan schroeven of spijkers gebruiken om de panelen op het raamwerk te bevestigen. Door de panelen zodanig te bevestigen dat de naden verticaal zijn, kan het water gemakkelijk wegstromen en zich niet vastzetten tussen de platen.
Stap 9: dakranden maken
Als je ervoor gekozen hebt om jouw tuinschuur een aantrekkelijk begroeid dak te geven, moet je nu de nodige dakranden maken. In deze stap gebruiken we hout van verschillende maten, zoals hieronder beschreven.
Voor de voor- en achterranden:
- 2 stuks constructiehout van 170 x 22 mm, ingekort tot 2500 mm
- 2 stuks constructiehout van 50 x 22 mm, ingekort tot 2450 mm
- 2 stuks constructiehout van 78 x 22 mm, ingekort tot 2450 mm
Voor de rand van de hoogste, linker wand:
- Constructiehout van 170 x 22 mm, ingekort tot 2544 mm
- Constructiehout van 50 x 22 mm, ingekort tot 2500 mm
- Constructiehout van 78 x 22 mm, ingekort tot 2500 mm
Eenmaal op lengte gemaakt, gebruik je schroeven van 4,5 x 50 mm om de stukken aan elkaar te schroeven en zo lange J-vormige elementen te vormen. Monteer deze ondersteboven op het dak en zet ze van onderen vast om de randen te vormen. Laat de rechterkant voorlopig open. Hier monteer je de bevestigingsstrip voor het begroeide dak.
Stap 10: groendak monteren
Bevestig vijverfolie op het dak via de dakrandafwerking aan alle 4 de zijden. Leg een laag wortelbarrièreplaat neer, daarna het genopte drainagemembraan en dan nog een laag wortelbarrière. Als alternatief kan je een enkele laag all-in-one drainagematten voor je groendak gebruiken. Bevestig ten slotte de bevestigingsstrip van het begroeide dak aan de rechterrand.
Als je geen groendak op jouw tuinschuur wilt, kan je in plaats daarvan gewoon het dakvilt aan het frame vastspijkeren.
Stap 11: het dak beplanten
Verdeel ca. 20 cm grind over de bevestigingsstrip en de andere randen van het dak en voeg vervolgens een geschikt groeimedium toe om de rest van het dak te bedekken. Nu kan je de plantjes aanplanten.
Robuuste en aantrekkelijke vetplanten zoals diverse soorten steenkroos zijn bijzonder geschikt om er daken mee te begroenen. Ook priemvetmuur en antennaria voelen zich heerlijk op jouw daktuintje.
Je kan gewoon planten kopen in het tuincentrum bij jou in de buurt of in de doe-het-zelfzaak om het dak van jouw tuinschuur te beplanten. Een kant-en-klare optie is een zogenoemde sedumdeken die je gewoon als gras uitrolt op het dak.
In de laatste stap breng je de goot aan, compleet met een regenpijp. Als je een waterton onder de pijp zet, kan je heel makkelijk regenwater opvangen voor gebruik in je tuin: een snelle maatregel voor meer duurzaamheid!
Klaar! Je helemaal zelf gemaakte tuinhuisje is nu klaar om vol te ruimen! Al je harde werk levert snel een opgeruimd resultaat op, want je tuingerei en -gereedschap hebben voortaan een eigen plekje.
Samenvatting: zelf een tuinhuis bouwen
Met een beetje vakmanschap en kennis bouw je in 4 tot 5 dagen een stevige tuinschuur
Voor de meeste heb je geen bouwvergunning nodig, maar er gelden beperkingen voor de hoogte en de plaats. Controleer dus beslist jouw specifieke situatie.
De beste plek voor je tuinhuisje is een plek waar de grond egaal is en niet te nat of modderig. De constructie moet makkelijk toegankelijk zijn met een kruiwagen of zwaar tuingereedschap
Zachte houtsoorten zoals dennen, sparren of lariks zijn een uitstekende keuze voor het bouwen van een tuinschuur. Vloerbalken van multiplex zijn ook een goede optie. Gebruik alleen voorbehandeld hout en zorg ervoor dat je het regelmatig onderhoudt met het juiste conserveermiddel.
Begin met een fundering van beton, houten balken en grind. Daarna leg je hierop vloerplanken en schroef je ze vast
Gebruik een accusnoeizaag om de vloerplanken op lengte te maken. Een krachtige kettingzaag is beter voor robuuste balken
Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen als je werkt met een kettingzaag, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing
Bouw de wanden afzonderlijk met behulp van een houten frame en OSB-panelen. Daarna monteer je de hele constructie, schroef je alles in elkaar en installeer je de deur
Zaag en beitel schuine inkepingen in de dakbalken en schroef ze vervolgens op de zijsteunen. Voeg latten toe en daarna leg je een OSB-paneel op het dak
Bekleed de buitenwanden met verticaal gemonteerde tong-en-groef-panelen
Bouw en installeer de dakranden en begroeid lagen op het dak
Plant geschikte planten, zoals diverse soorten steenkroos of andere vetplantenBreng de afvoer en een regenpijp aan