Maak je eigen tuingereedschaphouder
Met onze instructies maak je zelf een tuingereedschaphouder en bouw je je eigen grasmaaierbox, die de bergruimte in je garage of schuur optimaal benut.
08.11.2023
Maak zelf een horizontale tuingereedschaphouder: voorbereiding
Met deze praktische houder voor je tuingereedschap kan je eindelijk je spade, hark, grastrimmer en nog veel meer kwijt. Met deze tuingereedschaphouder kan je gereedschap met één hand nemen en ophangen.
De lengte van de plank en de afstanden tussen de ronde stokken kan je aanpassen. Zo beslis je zelf hoeveel tuingereedschappen je aan je houder hangt. De gereedschaphouder bevat geen bewegende delen en is daarom bijzonder duurzaam.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een snoeizaag werkt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, handschoenen enzovoort. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Onthoud dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Materiaal en gereedschap
Je hebt niet veel materialen nodig om zelf deze horizontale tuingereedschaphouder te maken. Voor de plank en houten wiggen kan je resthout gebruiken van vorige projecten.
Plank (vuren), 22 x 220 x 2040 mm
2 houten wiggen, ruim 25 cm lang, bouwwiggen of wielblokken
18 ronde stokjes (bijv. beukenhout), 20 mm x 11 cm
Stukken hout (als ondersteuning)
Kabelbinder
Boor/accuschroevendraaier, indien nodig met boorstatief
Houtboor 20 mm
Hamer
Klemmen (om de houten plank aan de werkbank te bevestigen)
Snoeizaag, bijv. STIHL GTA 26 accusnoeizaag
Optioneel: schuurpapier met korrel 120
Horizontale tuingereedschaphouder: instructies
Markeer eerst de boorgaten op de plank. De middelpunten van de gaten maak je op een afstand van 5 cm van de bovenste en onderste kant van de plank.
De afstanden tussen de gaten hangen af van het tuingereedschap dat je wilt ophangen: voor normale harken en spades is een afstand van 7 cm tussen de middelpunten van de boorgaten (d.w.z. 5 cm tussen de stokjes) precies goed. Voor erg smal gereedschap is een kleinere afstand ook prima, maar dan kan je de tuingereedschaphouder later niet meer gebruiken voor groter tuingereedschap.
Als je een heggenschaar zoals de STIHL HSA 56 accuheggenschaar wilt ophangen, is een afstand van 14 cm tussen de boorgaten ideaal.
Plaats de houten plank op de wiggen en resthout onder de boorgaten om de werkbank niet te beschadigen. Bevestig de plank vervolgens op de werkbank. Door de onderliggende wiggen ligt de plank in een hoek van 10 graden.
Boor nu de gaten. Let er bij het boren op dat je precies loodrecht op de werkbank boort. Zo hebben de gaten de juiste hoek voor een functionele tuingereedschaphouder en zitten later de stokjes onder een hoek van 10 graden in de plank. Beginners gebruiken het beste een boorstatief.
Bundel de ronde stokjes met kabelbinders en markeer de zaagvlakken. Zet de stokjes stevig vast op de werkbank. Zaag de stokjes met de snoeizaag op de gewenste lengte af. In ons voorbeeld is dat 11 cm.
Nu kan je de randen van de stokjes afschuren of de zaagkanten zo laten. Sla de stokjes voorzichtig in de boorgaten van de plank. Lijm is niet nodig, de stokjes blijven vanzelf zitten.
Bevestig je tuingereedschaphouder met deuvels op een handige hoogte aan de muur.
Klaar! Deze houder voor tuingereedschap heb je volledig zelf gemaakt. Je kan er je gereedschappen aan ophangen terwijl je plaats bespaart.
Maak je eigen verticale tuingereedschaphouder: voorbereiding
Deze tuingereedschaphouder is erg geschikt voor zwaar of lang gereedschap: kantenmaaiers, heggenscharen en ook bamboestokken hangen stevig vast dankzij de uitsparingen in de twee planken.
Als je geen te lange planken kiest en maximaal drie of vier uitsparingen in de planken zaagt, heb je onder de zelfgemaakte tuingereedschaphouder nog voldoende plaats voor een werkbank of een rekje. Zo benut je de ruimte optimaal.
Materiaal en gereedschap
Je hebt de volgende materialen en machines nodig om een eigen houder voor tuingereedschap te maken:
Plank (vuren), 22 x 220 x 650 mm
2 houten latten, 30 x 30 x 650 mm
Stukken hout (als ondersteuning)
8 Spax-bouten, 4 x 45 mm
4 deuvels, 10 x 50 mm inclusief passende bouten (de dikte van de deuvel hangt af van de eigenschappen van de muur, kan bij afbrokkelende muren groter zijn)
Speedboor 35 mm, ofwel een scherpe cilinderkopboor
Klemmen om de houten plank aan de werkbank te bevestigen
Krachtige accuschroevendraaier
Deltaschuurmachine met korrelgrootte 120
Snoeizaag, bijv. STIHL GTA 26 accusnoeizaag
Verticale tuingereedschaphouder: instructies
Markeer de drie boorgaten in het midden van de eerste plank.
Het eerste gat ligt op een afstand van 10 cm van de korte kant van de plank. Het tweede op 29,5 cm en het derde op 49,5 cm.
Boor door de markeringen op de plank met een speedboor. De gemarkeerde punten zijn de middelpunten van de gaten.
Teken de lijnen voor de te zagen uitsparingen op de plank. Begin steeds bij het linker- ofwel rechterpunt van de gaten. Vanaf het linkerpunt loopt de lijn in een hoek van 35 graden, vanaf het rechterpunt in een hoek van 15 graden.
Zaag nu de uitsparingen langs de gemarkeerde lijnen uit. Houd hierbij rekening met de zaagbreedte van je snoeizaag. De STIHL GTA 26 heeft een zaagbreedte van ruim 5 mm. Zaag daarom iets naast de lijn in, binnen de markering.
Kras eerst een paar keer met de accusnoeizaag in de plank en zaag dan stukje voor stukje dieper in het hout om te voorkomen dat de ketting vast komt te zitten of dat je scheef zaagt.
Gebruik de afgewerkte plank als mal voor de tweede plank en markeer de uitsparingen van de eerste plank op de tweede plank. Boor en zaag nu de uitsparingen bij de tweede plank uit.
Schuur de hoeken en randen van beide planken met een schuurmachine, zodat je tuingereedschaphouder geen scherpe randen heeft. Draag bij het schuren een veiligheidsbril en mondmasker.
Bevestig beide planken aan de muur met deuvels en latten van 30 x 30 mm. Breng hiervoor eerst deuvels in de latten aan de muur aan. Schroef dan de boorgaten voor de planken voor.
Bevestig tot slot de planken met schroeven aan de zijkanten van de latten. In ons voorbeeld liggen de planken 146 cm uit elkaar.
Klaar! Nu kan je meteen je zelfgemaakte tuingereedschaphouder gebruiken!
Tips: Welk tuingereedschap hang je op?
Het is niet de bedoeling om al je tuingereedschap op te hangen. Klein gereedschap zoals handheggenscharen of kleine harken en schoppen leg je het beste in een schap: zo raken ze niet beschadigd wanneer je ze goed reinigt voor het opbergen.
Spades, harken, bezems en andere grote tuingereedschappen hang je om twee redenen op: ze staan of liggen vaak in de weg en kunnen daardoor beschadigd raken. Zo beleef je niet lang plezier aan je tuingereedschap.
Tuinmachines zoals kantenmaaiers of heggenscharen zijn ideaal om op te hangen. Scherpe messen en gevoelige kabels liggen dan niet in de weg en de machines zijn alsnog binnen handbereik.
In ons artikel lees je wat nog belangrijk is bij het opbergen van een grastrimmer, kantenmaaiers of bosmaaier.
Hang je tuingereedschap verticaal of horizontaal op zonder de grond te raken en buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Als je je tuingereedschap ophangt, zorg je ervoor dat je er gemakkelijk bij kan en het gereedschap snel met één hand kan nemen en ophangen.
Maak zelf een garage voor je grasmaaier: voorbereiding
De grasmaaier neemt in de garage of schuur best wat plaats in beslag. Als daar nog een verticuteermachine, opvangbakken en andere accessoires bijkomen, is de ruimte snel vol.
Onze praktische doe-het-zelfgaragevoor de grasmaaier biedt opbergruimte voor al deze machines en benut de ruimte zeer efficiënt. Zo kan je grasmaaiers en accessoires eenvoudig opbergen..
Dankzij de openingen in de wanden kan het tuingereedschap in de berging gemakkelijk drogen, zelfs na gebruik op nat gras. En wanneer je je grasmaaier winterklaar hebt gemaakt, kan je hem de hele winter opbergen in de box.
Materiaal en gereedschap
Om een garage voor je grasmaaier te maken, heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:
Planken voor de dubbele box
50 mm x 50 mm voor 5,2 m
50 mm x 30 mm voor 6,4 m (2 x 680 mm; 4 x 950 mm; 2 x 580 mm)
44 mm x 22 mm voor 7,4 m (6 x 546 mm; 6 x 709 mm)
69 mm x 12 mm (32 x 950 mm; 16 x 580 mm)
15 mm OSB (2 x 1050 x 680 mm, één daarvan met 50 x 50 mm uitsparingen in elke hoek)
527 mm resthout (afstandsstukken voor de geleiderail)
Lade van 18 mm triplex:
2 x voor- en achterwand 10 mm x 505 mm
2 x zijkanten 600 mm x 10 mm
1 x binnenwand 564 mm x 10 mm
Vloerplaat 576 mm x 700 mm
22 mm grenen plaat (ladefront): 580 mm x 199 mm
Meubelgreep inclusief geschikte schroeven
Geleiderail voor de lade:
2 x 67 mm x 16 mm x 950 mm
4 x 16 mm x 10 mm x 994 mm (ladegeleider)
2 stoppers voor de lade:
2 x resthout 30 mm x 9 mm x 110 mm
2 x 80 mm x 35 mm x 30 mm
Schroeven:
ruim 30 stuks: 5 mm x 70 mm spaanplaatschroeven
ruim 118 stuks: 4 mm x 30 mm spaanplaatschroeven
4 stuks: 4,5 mm x 50 mm spaanplaatschroeven
Snoeizaag, bijv. STIHL GTA 26 accusnoeizaag
Motorzaag, bijv. STIHL MSA 70 C accukettingzaag
Accuschroevendraaier
Houtboor 4 mm
Werkbank
Garage voor de grasmaaier: instructies
Zaag eerst alle nodige stukken hout voor de berging op de juiste lengte af. Zorg ervoor dat alle stukken waarmee je werkt stevig aan de werkbank zijn bevestigd. Boor vervolgens de schroefgaten voor. Het vastschroeven is dan later eenvoudiger en het hout splintert niet.
Neem eerst de kortere latten van 44 x 22 mm. Deze dienen als houders voor de latten van de zijwanden van de onderste box. Schroef de zes houders met de schroeven van 5 x 70 mm vast aan de zijkanten van de staanders van 50 x 50 mm.
Aan de voorste staanders wordt telkens een lat bevestigd. Aan de twee achterste staanders worden telkens twee latten in een hoek van 90 graden bevestigd die dienen als houders voor de achterwand en de zijwanden. Gebruik een overgebleven stuk van de plank voor de zijwand als afstandhouder voor de latten. Plaats ze in het midden van de staanders.
Schroef nu vier balken van 50 x 30 mm als dwarsbalken vast aan de staanders. Twee balken van 950 mm lang vormen de zijdelingse dwarsbalken. Twee balken van 580 mm lang vormen elk de voorste en achterste dwarsbalken.
Schroef de eerste dwarsbalk op de werkbank tussen de staanders vast, zodat je een H-vorm krijgt. Zet vervolgens het basisframe in elkaar door de overige drie dwarsbalken tussen de staanders vast te schroeven.
Als je de garage voor de grasmaaier alleen bouwt, ondersteun je de balken met stukken hout eronder.
Plaats nu als tussenplank de OSB-plaat met de uitsparingen in de hoeken. De plaat wordt niet vastgeschroefd, maar wordt door de dwarsbalken vastgehouden.
Bevestig de houders voor de bovenste box aan de staanders. Neem hiervoor de zes balken van 44 x 22 mm met een lengte van 709 mm en schroef ze op dezelfde manier vast als de kortere balken voor de onderste box (telkens twee balken aan de achterste staanders, één aan de voorste staanders).
Schroef nu het dakframe van je berging voor de grasmaaier in elkaar met de overige vier balken van 50 x 30 mm. De twee balken van 950 mm lang vormen opnieuw de zijdelingse dwarsbalken. De twee balken van 680 mm lang worden vooraan en achteraan bevestigd. Het frame wordt extra ondersteund door de eerder bevestigde houders.
Schroef de planken voor de wanden vast. Gebruik hiervoor de planken van 69 x 12 mm en bevestig ze aan elke kant met een schroef aan de staanders.
De 32 planken van 950 mm lang vormen de zijwanden, de 16 planken van 580 mm lang vormen de achterwand.
Je kan eenvoudig een balpen gebruiken om de 9 millimeter brede openingen tussen de afzonderlijke planken van je berging voor de grasmaaier gelijkmatig te houden.
Zet de lade in elkaar met de voorbereide onderdelen voor de voor- en achterwand, de zijkanten en de binnenwand. Bevestig de planken met schroeven van 4 x 30 mm aan de bodemplaat.
Schroef de handgreep voor de lade vast op de grenen plaat. Bevestig vervolgens de grenen plaat als het zichtbare vlak voor op de lade. Schroef de plaat van binnen vast, zodat er aan de buitenkant van de berging geen schroeven zichtbaar zijn.
Schroef de twee geleiderails in elkaar. Bevestig daarvoor twee latten van 16 x 10 x 994 mm met een afstand van 19 mm op de planken van 67 x 16 x 950 mm.
Schroef de twee geleiderails nu 527 mm boven de onderste OSB-plaat vast. Gebruik bij voorkeur een stuk resthout dat je als afstandhouder op de juiste lengte afzaagt.
Nu kan je de lade in de rails schuiven. Plaats de twee stukken resthout van 30 x 9 x 110 mm en de twee stukken hout van 80 x 35 x 30 mm als stoppers achteraan de lade. De stoppers voorkomen dat je de lade er per ongeluk volledig uittrekt.
Schroef tot slot de overblijvende OSB-plaat vast als dak met enkele schroeven van 4 x 30 mm.
Klaar! Je garage voor je grasmaaier is klaar. Nu kan je grasmaaiers, verticuteermachines, accu's en andere accessoires opbergen zonder dat ze veel plaats in nemen. Het dak is ook stevig genoeg om wat gereedschap op te leggen.
Je uitrusting om zelf gereedschaphouders te maken
Samenvatting: Maak je eigen tuingereedschaphouder
Bespaar ruimte en behoed mensen en gereedschap van schade met een tuingereedschaphouder
Maak zelf je houten gereedschaphouder
Hang het grote tuingereedschap aan een verticale of horizontale houder op
Berg de grasmaaier in de box op
Leg klein gereedschap in de schappen
Draag tijdens het werken altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing.