Hakselen bespaart je tijd bij het tuinieren

Tuinafval neemt plaats in en bezorgt je werk. Wij vertellen je hoe je door te hakselen efficiënt en duurzaam tuinafval verwerkt.

Man met STIHL benzinehakselaar naast bomen en struiken voor een huis

Tuinafval hakselen en zinvol hergebruiken

Niet alleen grasmaaisel moet verwijderd en eventueel hergebruikt worden. Je snoeit ook bomen, knipt de haag, ruimt afgevallen bladeren op en snijdt verwelkte bloemen af. Maar waar moet je naartoe met al dat tuinafval? De oplossing is hakselen. Het maakt het werk van vele hobbytuiniers makkelijker en heeft zinvolle neveneffecten.

Welke voordelen heeft hakselen?

  • Hakselen zorgt voor meer plaats en verwerkt volumineuze takken, twijgen met veel groen en andere plantenresten.
  • Het volume van het snoeiafval wordt vele malen kleiner. Zo kan je het eenvoudig en makkelijk verwijderen.
  • Bovendien vormen de hakselresten een efficiënte en duurzame basis voor mulch en compost. Op die manier hergebruik je het tuinafval.
  • Hakselen levert waardevolle grondstoffen op, want gecomposteerd hakselmateriaal bevat precies die voedingsstoffen die de bodem als meststof nodig heeft.
Tuinwerker vóór een trap met een haag laadt tuinafval op

Wat kan je versnipperen?

Een hakselaar verkleint alle organisch materiaal uit de tuin. Er is een belangrijk onderscheid tussen hard en zacht materiaal. Meestal heb je van beide evenveel in een tuin. Hard materiaal zijn takken, twijgen en snoeisel van de haag. Zacht materiaal zijn bladeren, gazonmaaisel en ander plantenafval. Fruit- en groenteresten uit de tuin of de keuken zijn niet geschikt om te hakselen. De zuren die erin zitten, kunnen de hakselaar beschadigen.

Hakselen: tips en tricks

Als je regelmatig af te rekenen krijgt met een overvolle gft-bak, is het misschien een goed idee om een hakselaar aan te schaffen. Met deze machine kan je maaisel en organisch tuinafval moeiteloos versnipperen. Hieronder volgen tips en tricks om correct te werken met de tuinhakselaar.

Grafiek: het te hakselen volume en de verschillende STIHL tuinhakselaars

Waarop let je bij de keuze van een tuinhakselaar?

Wij helpen je te bepalen welk model het best past bij jouw werkzaamheden.

Materiaal en hoeveelheid

Kies een machine die geschikt is voor het te hakselen volume en het soort tuinafval. Hoe meer hout je wilt versnipperen en hoe groter de takken, hoe zwaarder de tuinhakselaar moet zijn. 

De grafiek geeft weer welk model voor jou geschikt is. De verhouding tussen gemengd en hard afval speelt een rol bij de selectie van de machine. Wil je uitsluitend hard materiaal zoals takken en twijgen versnipperen? Dan is bijvoorbeeld de STIHL GHE 140 L elektrische tuinhakselaar een goede keuze. Heb je daarnaast ongeveer een zelfde volume gemengd afval zoals bladeren, dunne twijgen en bloemenresten? Kies dan bijvoorbeeld de elektrische tuinhakselaar GHE 375, die de twee soorten goed kan verwerken. Voor zeer grote hoeveelheden hard en gemengd tuinafval is de STIHL GH 460 C goed geschikt.


Geluiddemping

Elektrische hakselaars hebben een goede geluiddemping en zijn de aangewezen keuze voor privétuinen. Let er echter op dat je de machine niet op zon- en feestdagen gebruikt. Wil je een extra stille hakselaar? Kies dan een model met een wals. 

Elektrische aansluiting

Voor tuinen met een elektrische aansluiting zijn elektrische hakselaars de juiste keuze. In het andere geval zijn tuinhakselaars op benzine een optimaal alternatief.

Vrouw hakselt twijgen met een STIHL GHE 250 S elektrische hakselaar

Meshakselaar of walshakselaar? Een vergelijking

Meshakselaar Walshakselaar
Werkt met snel roterende en verschillende messen, afhankelijk van het materiaal. Kan ook zacht materiaal zoals bloemenresten en bladeren hakselen. Maakt weinig lawaai.
Materiaal wordt fijn versnipperd. Materiaal wordt geplet door roterende wals, niet gesneden. Kan alleen takken verwerken met de wals.
Ideaal om te mulchen. Houtvezels worden week en zijn beter geschikt voor compost.

Tuinhakselaars voor elke behoefte

Close-up van een rood herfstblad op hout

Duurzaamheid heeft bij ons een hoge prioriteit.

Met een tuinhakselaar van STIHL verander je hard en zacht afval van bomen, struiken en andere planten in een handomdraai in waardevol mulch- of compostmateriaal.

Hakselen voor duurzaam tuinieren

Een hakselaar bespaart je niet alleen werk en geld, het is ook een weldaad voor de tuin. Hergebruik het haksel als waardevolle compost, mulch of meststof en sluit zo de natuurlijke kringloop van de oase die je tuin is.

Haksel verwijderen

Heb je geen compostvat of heb je geen compost nodig? Dan kan je het haksel het best meegeven met het gft-afval. Breng het afval naar het containerpark als het volume te groot is.

Haksel als bedekking voor paden

Met haksel kan je, in de plaats van kiezel, een mooi pad aanleggen in je tuin. Stamp het materiaal goed aan, dan zal er ook minder onkruid groeien op de bodem.

Haksel voor bloem- en groentebedden

Haksel is ook zeer nuttig voor bedden. Bedek ze met een laag van een paar centimeter, maar let er wel op dat het haksel niet alleen uit hout bestaat. Anders wordt de bodem te zuur.

Haksel als compost en natuurlijke meststof

Gebruik het versnipperde afval voor milieuvriendelijk composteren. Dat kan in een compostvat of op de composthoop in de tuin, waar het omgezet wordt in waardevolle, organische meststof.

Samenvatting: correct hakselen

  • Hakselen helpt je de tuin op te ruimen.
  • Je kan zowel zacht als hard materiaal hakselen.
  • Draag de veiligheidsuitrusting die voorgeschreven wordt in de gebruiksaanwijzing van je machine voordat je met de hakselaar aan het werk gaat.
  • Kies afhankelijk van je behoefte een mes- of walshakselaar.
  • Gebruik het haksel daarna als bedekking voor paden of als compost en meststof.