Voortuin inrichten: tips en inspiratie
Landelijk, mediterraan of modern: doe inspiratie op met onze ideeën voor het inrichten van je voortuin.
26.10.2022
Overzicht: voortuin inrichten
- Minimalistisch design en geometrische vormen zijn kenmerkend voor een moderne voortuin
- Steen of grind en planten die weinig verzorging nodig hebben, typisch voor de traditionele steentuin
- Kruiden en elementen van natuursteen en terracotta zijn kenmerkend voor de mediterrane voortuin
- Perken, leirekken, emmers en lattenhekken kenmerken romantische voortuinen in landelijke stijl
- Robuuste bodembedekkers en inheemse gewassen vind je vaak in de onderhoudsvriendelijke voortuin
In de voortuin groeien alle mogelijke planten. Van bodembedekkende struiken en heesters tot siergras en bomen. De grootte en de ligging van de voortuin, de gewenste stijl en de hoeveelheid onderhoud zijn doorslaggevend.
In de voortuin plant je vooral kleinblijvende of zuilvormige bomen. Let bij het kiezen op de ligging van de voortuin en het beschikbare oppervlak. Zuilvormige bomen, zoals sierkersen of wilde lijsterbes groeien in de hoogte en laten veel licht door. Kleine, bolvormige bomen, zoals de esdoorn en de trompetboom, zijn ideaal voor kleine voortuinen.
Wanneer je de voortuin beplant, hangt helemaal af van de plantenkeuze. Robuuste en winterharde gewassen plant je het beste in de herfst voor de eerste vorst. Voor groenblijvende of koudegevoelige bomen zoals hibiscus is het voorjaar de beste tijd om te planten.
In de schaduwrijke voortuin plant je planten die goed gedijen zonder zon. Enkele voorbeelden zijn het Kaukasisch vergeet-mij-nietje, tiarella, hosta, actaea, hortensia en heggenmyrte.
Let er bij het ontwerpen van de schaduwrijke voortuin op dat je de hogere bomen en struiken dicht bij de muur van het huis plant. Op die manier zorgen ze voor geen extra schaduw op de andere gewassen. Ook het soort gazon moet goed tegen schaduw kunnen.
Voortuin inrichten: een afgerond verhaal
Een met planten ingerichte voortuin maakt je huis uitnodigend en levendig. Hij heet je bij elke thuiskomst welkom en biedt een mooi uitzicht vanuit het raam.
Vooral in steden zijn beplante voortuinen een groene compensatie voor grijze straten. Ook vanuit ecologisch oogpunt zijn ze waardevol, omdat ze vogels en insecten een onderkomen en voedsel bieden.
Het inrichten van je voortuin: planning
Je eigen smaak en voorliefde spelen een cruciale rol bij het vormgeven van je voortuin. Daarbij kan je je oriënteren aan verschillende stijlen of ze zelfs met elkaar combineren. Bovendien moet rekening worden gehouden met de praktische aspecten, bijvoorbeeld dat het oppervlak begaanbaar blijft en met geschikte gewassen wordt beplant.
Plan je voortuin goed om de vormgeving optimaal te laten verlopen. Daarbij komen de volgende vragen goed van pas:
Is er voldoende ruimte voor bomen of zijn kleine planten de geschiktere variant? Om te voorkomen dat de planten in een grote voortuin ondergaan of een kleine voortuin overvol raakt, moet je bij de plantenkeuze rekening houden met het beschikbare oppervlak.
Welke tuinpaden moeten worden aangelegd en hoe breed moeten ze zijn? Is het de bedoeling dat er vuilnisbakken of fietsen worden geplaatst? Waar bevindt zich de brievenbus? Kan de voortuin in zones worden verdeeld? Moeten er rekening worden gehouden met zitplaatsen en ruimte voor de boodschappentassen?
Als je weinig tijd aan het onderhoud kwijt wilt zijn, kan je de voortuin vormgeven met onderhoudsvriendelijke en robuuste vaste planten (ooievaarsbek, daglelie, heuchera) en struiken (kornoelje, liguster, boerenjasmijn). Zo bespaar je niet alleen kostbare tijd, maar ook water en energie.
Als je voortuin ook in de winter groen moet blijven, beplant hem dan met groenblijvende soorten. Eenjarige planten zijn ideaal om seizoensgebonden accenten te leggen, maar vragen ook meer onderhoud dan meerjarige soorten
Hoe zonnig of schaduwrijk is je voortuin? De juiste omstandigheden ter plaatse zijn bepalend voor een gezonde groei van de planten en moeten worden meegewogen bij de planning van de voortuin.
Inrichten van de voortuin: ideeën voor stijlen
Een even belangrijk punt is de stijl waarin je je voortuin wilt inrichten. Vraag jezelf af welk uitzicht uit het raam je het leukst zou vinden. Geef jij de voorkeur aan een kleurrijke bloemenzee of juist aan een rustigere look in één kleur?
Spreekt modern design je aan of val je eerder voor de romantische landelijke variant? Welke stijl past het beste bij jouw huis? Zo ziet een vakwerkhuis met een natuurlijke voortuin er bijzonder authentiek en schilderachtig uit. Bij een kubus in Bauhaus-stijl is een moderne, minimalistische voortuin daarentegen de betere keuze.
Er is een breed gamma aan stijlen die je kunnen inspireren. Hier geven we een paar voorbeelden:
Moderne voortuin
Een moderne voortuin ontwerpen is eenvoudig: gebruik geometrische vormen en elementen met de gelijke kleurtint. Hier geldt: minder is meer. Zo creëer je een minimalistisch en hoogwaardig totaalbeeld.
Heldere lijnen worden bijvoorbeeld door grote betonplaten voor de wegen, hoekige plantenbakken of plantenbakken van metaal (bijv. cortenstaal met roest of juist roestvrij staal) bereikt. Perken zijn strikt geometrisch aangelegd en met planten die qua kleur bij het huis passen.
Grassen en sierplanten, zoals hosta en ezelsoor, zien er harmonieus uit in een moderne voortuin. Ook bomen met een kleine kroon, zoals de rodedoorn of de bolahorn, waaronder hosta of tiarella kunnen worden geplant.
Een metalen hek of sappig groene en strak gevormde heggen zijn ook populaire elementen in een moderne voortuin. Kom te weten hoe je een heg op de juiste manier snoeit en waar je bij het onderhoud van een heg op moet letten.
VOORTUIN MET STENEN
Een voortuin kan worden vormgegeven als een rotstuin met steen, grind of gruis naar alpine voorbeeld. Planten die weinig water en voedingsstoffen nodig hebben, voelen zich in deze arme omgeving bijzonder goed. Sedum, aubrieta, schildzaad, phlox, doornappel en iberis zijn enkele voorbeelden van gewassen die er natuurlijk uitzien en het goed doen in een rotstuin.
Droge grond voor rotstuinplanten
Het is echter belangrijk om voor de juiste omstandigheden te zorgen:
Planten voor de rotstuin geven de voorkeur aan droge grond en verdragen geen opstuwend vocht. Om ervoor te zorgen dat het water probleemloos kan wegstromen, kan je de voortuin trapsgewijs of licht hellend vormgeven. Bovendien imiteren oneffen rotstuinen het heuvelachtige berglandschap.
Als ondergrond is arme, steenachtige aarde geschikt, die met karige en ook steenachtige aarde bedekt is. Moeilijk doorlatende kleigrond is eerder ongeschikt voor een rotstuin en moet met zand worden geprepareerd. Bedek hiervoor de grond met grof bouwzand en werk dit in. Als mulch kan een dunne laag fijn grind dienen, dat je over de aarde verspreidt.
Natuurlijk mogen in een rotstuin de stenen zelf niet ontbreken! Het beste zijn stenen van verschillende grootte, die in een willekeurige volgorde en hoogte zijn verdeeld. Ook water is een goede aanvulling voor een rotstuin: een stroompje dat tussen de hellingen doorloopt, kan bij de inrichting van de voortuin worden meegenomen.
Rotstuinen zijn beslist geen grindtuinen
Traditionele rotstuinen mogen niet verward worden met de omstreden grindtuinen. Zulke tuinen zijn voornamelijk met grind en stenen bedekt, waar slechts enkele tot geen planten groeien.
Anders dan bij natuurgetrouwe rotstuinen wordt de grond in een grindtuin afgevoerd en met onkruidvlies of folie bedekt. Zonder planten biedt zo'n voortuin geen leefruimte voor insecten en andere dieren en is dus vanuit ecologisch oogpunt waardeloos. Op zonnige dagen nemen de onbedekte stenen bovendien de warmte op en warmen ze de omgeving om zich heen op. Het water zakt in een grindtuin moeilijk weg en overbelast de ontwateringssystemen.
Zijn grindtuinen echt onderhoudsvriendelijk?
Ondanks de wijdverbreide aanname dat grindtuinen gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn ze met veel onderhoud verbonden – anders komen er snel algen en vuil tevoorschijn. Zo komen bijvoorbeeld herfstbladeren tussen de stenen terecht.
Ook neergewaaid onkruidzaad zet zich vast in de tussenruimten en vormt wortels. Het is moeilijk om dat volledig te bestrijden, want de planten breken bij het uittrekken af.
Inrichting van een mediterrane voortuin
Haal de kleuren en geuren van de Middellandse Zeekust in je voortuin! Eerst het allerbelangrijkste: mediterrane kruiden, bloemen en bomen houden van de zon. Daarom past deze variant eerder bij het vormgeven van een voortuin op het zuiden.
Bijpassende planten voor mediterrane voortuinen
Een mediterrane voortuin combineert warmte, gezelligheid en natuurlijke elementen.
Typische kandidaten voor mediterrane voortuinen zijn naaldhout zoals de zuilvormige juniperus, imposante vaste planten zoals de mediterrane wolfmelk en kleurrijke zonnehoed en fakkellelies.
Ook de groenblijvende vormsnoeibomen (bijv. de levensboom of de buxus), bloeiende rozen op stam en aromatische kruiden zoals lavendel en salie passen goed. De niet winterharde planten, zoals de oleander, sierlelie of olijfboom, voelen zich prettig in bakken en verhuizen voor de koude seizoenen naar een koel, maar vorstvrij winterkwartier.
Natuursteen voor mediterrane flair
In een mediterraan vormgegeven voortuin mogen elementen van natuursteen niet ontbreken. Wegen van natuursteen, potten en vogeldrinkplaatsen van terracotta, evenals waterbassins en wandfonteinen met mozaïek geven je voortuin een zuidelijke flair.
Voortuin in landelijke stijl
Een absolute favoriet als het om gezelligheid gaat: de idyllische voortuin in Engelse landelijke stijl. Bij de vormgeving van deze voortuinen ligt de nadruk op speelsheid, wilde en natuurlijke schoonheid en ongedwongen vormen.
Hij onderscheidt zich door de weelderig beplante potten en perken zonder duidelijke vormgeving en orde, die bijna ondergaan in de kleurrijke bloemenzee.
Planten en bloemen voor tuinen in landelijke stijl
In deze romantische voortuinen vind je combinaties van verschillende rozensoorten (zoals 'Walz Dream' of 'rozenfee'), hortensia's, vingerhoed, vrouwenmantels, akeleien, pioenrozen en seringen.
Als groenblijvende bewoners van deze voortuin zijn lage heggen van buxus, ilex, kardinaalsmuts of dwergliguster geschikt. Sierlijke klimrekken met clematis of klimrozen dragen bij aan een schilderachtige omgeving. Overigens kan je zelf leirekken en klimhulpen voor je voortuin bouwen, zonder veel moeite.
Natuurlijke materialen voor landelijke charme
Om een voortuin in landelijke stijl staat vaak een laag houten hek of een bakstenen muur. Elementen van natuurlijke materialen zoals houten of aardewerk plantenbakken, paden van baksteen of natuursteen, kruiwagens of houten wielen en kleine bronnen geven dit soort voortuinen een bijzondere charme.
Onderhoudsvriendelijke voortuin
Wie maar weinig tijd aan onderhoud, gieten en wieden wil besteden, kan de voortuin onderhoudsvriendelijk vormgeven. Veel is al realiseerbaar door dichtgroeiende en bodembedekkende alternatieven voor het gazon. Want een gazon is alleen mooi als het regelmatig wordt gemaaid en gezond is. Bodembedekkers zoals tiarella, geranium, flox, sedum en steenbreek zijn daarentegen robuust en vragen weinig.
Ze dienen als schaduwgever voor de grond, houden hem langer vochtig en verminderen zo het waterverbruik in de tuin. Tegelijkertijd voorkomt de dichte groei van de bladeren en wortels de vorming van onkruid.
Daarnaast zijn robuuste inheemse bomen zoals sering, spiraea, weigelia, krentenboompjes en zwarte vlier ('Black Tower') de juiste keuze voor een voortuin die maar weinig onderhoud nodig heeft. Vergeleken met eenjarige gewassen zijn groenblijvende planten bijzonder onderhoudsvriendelijk.
Ze hoeven niet vervangen te worden en verfraaien de voortuin het hele jaar door met hun bladeren. Kruiden die goed tegen droogte en zon kunnen, zoals lavendel, salie en tijm, hebben weinig water nodig en vullen de lucht met hun mediterrane aroma's.
Maar zelfs de makkelijkste planten stellen eisen: om ervoor te zorgen dat de planten zich goed voelen en gezond blijven, moet bij het ontwerp van de voortuin rekening worden gehouden met de ligging.
Het is bovendien de moeite waard om de oppervlakken in de voortuin niet te klein te beplanten en gewassen van een soort in groepen bij elkaar te zetten. Zo is de verzorging sneller en comfortabeler uitvoerbaar.
Voortuin inrichten: ideeën voor een tuin op het noorden
In de voortuin aan de noordzijde komen slechts enkele tot helemaal geen zonnestralen. Beplant dit deel van je perceel bij voorkeur met planten die houden van schaduw en vocht. Gelukkig biedt de ruime keuze aan planten je genoeg speelruimte!
- Asarum
- Heuchera
- Monnikskap (maar giftig)
- Klimop
- Epimedium
- Waldsteinia fragarioides
- Bergstruisriet
- Robinia
- Buxus
Als je een voortuin op het noorden ontwerpt, plant je de hogere bomen en struiken dicht bij de muur van het huis. Op die manier zorgen ze voor geen extra schaduw op de andere gewassen. Ook het soort gazon moet goed tegen schaduw kunnen.
Voortuin inrichten: ideeën voor een tuin op het zuiden
De zuidkant van het perceel is de zonnige kant en biedt alle robuuste planten die goed tegen droogte kunnen een aangenaam plekje. Een voortuin op het zuiden kan vooral een mediterrane of landelijke vormgeving krijgen.
- Zonnehoed
- Kattenkruid
- Phlox
- Zanddoorn
- Tijm
- Lavendel
- Laurier
- Rozen
- Oleander in pot
- Citroenboom in pot