Groene tip
De overgebleven schors is geschikt als schuilplaats voor insecten, bijvoorbeeld in een insectenhotel. Of meng de schors onder gevallen bladeren om egels te helpen overwinteren.
Een doe-het-zelfkledingrek brengt overzicht in je garderobe en is een rustieke blikvanger. Bouw hem meteen zelf!
12.09.2024
Als je graag zelf houten meubels maakt, is een houten kledingrek een goed doe-het-zelfproject. Recht gegroeide, niet vers gezaagde takken zijn ideaal om zelf een kledingrek te maken. De houtsoort kan je kiezen naar persoonlijke smaak, passend bij de inrichting van je woning. Naaldhout zoals vurenhout of grenen is vrij zacht en kan je goed verwerken tot een zelfgemaakte kledingrek. Maar ook berkenhout heeft een interessante nerf en is geschikt om zelf een kledingrek mee te maken.
De bouwhandleiding voor je houten kledingrek kan je hier eenvoudig als pdf downloaden en afdrukken – praktische materiaal- en gereedschapslijst inbegrepen.
Voordat je je eigen houten kledingrek maakt, kan je best meteen alles klaarleggen wat je nodig hebt. Hieronder vind je de volledige lijst.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding.
Draag bij het werken met de machines van STIHL altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is.
Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat persoonlijke beschermingsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Een zelfgemaakt kledingrek is duurzaam en gegarandeerd uniek – het perfecte doe-het-zelfproject als je graag zelf meubels en woondecoratie maakt. Veel plezier alvast!
Meet de takken op en markeer de gewenste lengtes om zelf je houten kledingrek te maken. Nu kan je de takken op maat zagen. Hiervoor is bijvoorbeeld de accusnoeizaag STIHL GTA 26 geschikt.
Maak het afgezaagde stuk hout voor je kledingrek aan de werkbank vast, zodat het niet meer kan verschuiven. Snijd nu kruislings in de schors met een breekmes. Zo kan je in de volgende stap eenvoudiger de schors verwijderen.
Nu gaan we ontschorsen met de hogedrukreiniger STIHL RE 100. Plaats hiervoor de roterende spuitkop op de hogedrukreiniger voordat je de verbindingsslang en daarna de waterslang aansluit. Druk de vergrendeling in, schakel je hogedrukreiniger in en ontschors de takken grondig. Gebruik hogedrukreinigers alleen op vorstvrije dagen en werk niet te dicht bij een huis of tuinhuis, omdat de weekgemaakte boomschors enkele meters ver kan vliegen.
Groene tip
De overgebleven schors is geschikt als schuilplaats voor insecten, bijvoorbeeld in een insectenhotel. Of meng de schors onder gevallen bladeren om egels te helpen overwinteren.
Na het ontschorsen neem je het hout van de werkbank en zet je de stukken hout in de garage om te drogen. Dit kan ongeveer 3 tot 5 dagen duren.
Schuur nu grondig de gezaagde kanten. Verwijder ook alle losse vezels.
Leg de houten stukken klaar om je eigen kledingrek te maken en boor gaten met een boor van 5 mm. Schroef nu de verbindingen vast en zet het rek in elkaar.
STIHL tip
Als iemand meehelpt, is het veel eenvoudiger om de onderdelen van je zelfgemaakte kledingrek in elkaar te zetten.
Schroef nu de dwarsbalken onderaan en de kledingstang bovenaan vast. Hiervoor is een accuschroevendraaier geschikt.
Maak een lus en bedek de schroefverbindingen met een touw. Wikkel hiervoor het touw meerdere keren in de vorm van een acht om de uiteinden van de takken. Begin boven de kledingstang en ga verder onder de kledingstang. Knoop tot slot het touw vast. Je zelfgemaakte houten kledingrek is klaar!
Je kan nu kleerhangers aan je zelfgemaakte houten kledingrek hangen.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel een zelfgemaakt kledingrek kost. De kosten hangen af van welk hout je gebruikt. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, gebruik je het best inheemse houtresten uit je eigen tuin of de tuin van je buren, uiteraard alleen als ze hiervoor toestemming geven. Bijvoorbeeld hout dat overblijft na het snoeien van een boom.
Er bestaan veel ideeën om als duurzaam doe-het-zelfproject je eigen kledingrek te maken en te upcyclen. Zo kan het rek ook worden gemaakt van twee oude houten ladders die met een kledingstang en een dwarsbalk worden verbonden. Ook een oude bezemsteel of een gordijnstang kun je gebruiken om de kleerhangers aan op te hangen. Of maak een verticale houten kledingrek van een boomstam met takken als kledinghaak.
Voor een minimalistische versie met een interessant zwevend effect verzaag je gewoon een tak als kledingstang en maak je deze aan beide zijden vast met stevige touwen en haken in het plafond, zonder rek.
Om zelf een houten kledingrek te maken, heb je een beetje handigheid, 2 tot 3 uur tijd (plus tijd voor het drogen) en geschikt materiaal en gereedschap nodig.
Hoeveel het kost om zelf een kledingrek te maken, hangt af van waar je je hout vandaan haalt. Als je een project plant met upcycling van oude houtresten, kan je rekenen op lage kosten.
Een zelfgemaakt houten kledingrek heeft in principe geen onderhoud nodig. Je kan gewoon natuurlijk hout gebruiken, wat ook heel duurzaam is.
Wie wil, kan een zelfgemaakt kledingrek behandelen met houtolie om het hout te beschermen tegen vocht en vlekken en de tekening mooi te laten opvallen. Dan is het hout later echter niet meer te gebruiken als brandhout, af te voeren als huisvuil of als tuinhout.