Pruimenboom snoeien

Het snoeien van een pruimenboom is essentieel voor de gezondheid van de boom en een rijke oogst. Ontdek er alles over!

Rijpe, sappige pruimen aan de boom

Overzicht: pruimenboom snoeien

  • Als je correct snoeit, heb je een gezonde boom met veel bloesem en vruchten
  • Zo voorkom je ook boomziekten en verleng je de levensduur van de boom
  • Afhankelijk van de leeftijd van de boom is de vormsnoei essentieel op verschillende momenten
  • Hou er reking mee dat er mogelijk wettelijke beperkingen op snoeien gelden

Pruimenboom snoeien – wanneer doe je dat?

Het ideale snoeimoment is essentieel voor de gezondheid en vruchtvorming van je pruimenboom. Het hangt ook sterk af van de snoeitechniek die je gebruikt.

STIHL tip

Het optimale snoeimoment hangt af van de soort fruitboom. Zoek daarom gerust meer op over wanneer en hoe je fruitbomen het beste in vorm snoeit. Met een cursus bij een lokale tuinbouwvereniging of bij een opleidingscentrum doe je nog meer kennis op. 

In de volgende tabel wordt weergegeven wanneer je pruimenbomen moet snoeien. Let erop dat de kalender rekening houdt met zowel de snoeiperioden als de leeftijd van de boom. Bovendien is het overzicht gebaseerd op ruime ervaringswaarden en geldt deze niet als een strikte regel.

Maand Snoei aanbevolen
JanuariOnder voorwaarden
FebruariJa
MaartJa
AprilNee
MeiNee
JuniNee
JuliJa
AugustusJa
SeptemberNee
OktoberNee
NovemberNee
DecemberNee

Plantsnoei bij pruimenbomen voer je na het planten uit. Door je pruimenboom in de late winter of in het voorjaar te snoeien, bereid je de boom voor op een sterke groei in het komende seizoen.

Overigens: Hoewel het vaak wordt aanbevolen, is het niet altijd de beste optie om pruimenbomen in de late winter te snoeien. Bomen genezen namelijk minder goed in de winter, dus voordat de nieuwe scheuten uitdrijven. De boom beschikt pas na het uitschieten over voldoende stoffen om wonden, zodat wonden sneller kunnen sluiten. Kijk dus goed naar je pruimenboom en naar wat het beste is.

Zomersnoei: Bij de zomersnoei van pruimenbomen worden de waterloten verwijderd, dus dunne scheuten die verticaal omhoog groeien. De boom wordt ook lichtjes uitgedund, zodat de vruchten voldoende licht en zuurstof krijgen.

Weelderige pruimenbomen in een boomgaard
De boomgaard levert veel verse vruchten.

Vormsnoei is essentieel voor jonge bomen om hun vorm en structuur te ontwikkelen.

Onderhouds- en verjongingssnoei zijn ideaal wanneer de boom zich in de rustfase bevindt. Daarom moet je je pruimenboom in de winter snoeien om oud en ziek hout te verwijderen en de boom voor te bereiden op het volgende groeiseizoen.

Om je pruimenboom correct te snoeien, mag je tijdens de bloeiperiode in het voorjaar en de oogstperiode in het najaar geen snoeiwerken uitvoeren. Zo vermijd je stress op de boom en verstoor je de vruchtproductie niet.

Voordat je begint: de voorbereiding

Een droge, windstille dag is perfect voor het snoeien van pruimenbomen. Voordat je begint met snoeien, moet je de boom grondig inspecteren op zieke of dode takken, ongedierte en andere afwijkingen. Denk ook goed na over welke takken je wilt verwijderen, zodat je niet per ongeluk takken met vruchten wegsnoeit. Zorg er ook voor dat het gebied rond de boom vrij is van obstakels. 

Het juiste gereedschap en toebehoren

Om pruimenbomen veilig en efficiënt te snoeien, moet je altijd geschikt gereedschap en toebehoren gebruiken. De volgende gereedschappen zijn handig voor verschillende snoeiwerkzaamheden.

Krachtige machines voor het snoeien van pruimenbomen

Plantsnoei: starthulp voor je pruimenboom

De plantsnoei is een cruciale stap om jonge pruimenbomen vorm te geven en hun toekomstige groeirichting en vruchtproductie positief te beïnvloeden.

  • Hoofdscheut kiezen: kies een sterke, gezonde scheut als hoofdscheut en verwijder alle concurrerende scheuten. De hoofdscheut moet recht en krachtig zijn om een stabiele structuur voor de groeiende boom te bieden.
  • Zijscheuten inkorten: kort de zijscheuten die later hoofdtakken worden tot ongeveer een derde van hun lengte in. Zorg ervoor dat de sneden schoon zijn en boven een naar buiten gericht oog zijn aangebracht om een groei naar buiten te bevorderen.
  • Hoofdtakken inkorten: kort de gekozen hoofdtakken tot ongeveer een derde van hun lengte in om de vorming van vruchthout te stimuleren. Zorg ervoor dat je boven een naar buiten gericht oog snoeit.
    Snoei de hoofdscheut tot ongeveer 30 cm boven de ingekorte hoofdtakken terug. De kroon is nu in principe af. 
  • Ongewenste scheuten verwijderen: verwijder alle andere scheuten die met de hoofdscheut kunnen concurreren of in ongewenste richtingen kunnen groeien (bijv. naar binnen of te dicht bij de grond). 
  • Misvormingen corrigeren: let op eventuele misvormingen of schade aan de boom en corrigeer deze door gericht te snoeien.
  • Wondgenezing controleren: controleer het hele jaar door of de snijvlakken goed genezen en of er tekenen van ziekte of ongedierte zijn. 

Vormsnoei: de pruimboom in vorm brengen 

De vormsnoei is een essentiële maatregel om een sterke, goed belichte kroon vol vruchten te vormen. Deze snoeitechniek is bedoeld om de boom in zijn eerste vijf levensjaren vorm te geven en een evenwichtige verdeling van de takken te krijgen.

  • Hoofdscheut bepalen: bepaal een centrale hoofdscheut die de stam van de boom vormt. Verkort of verwijder concurrerende scheuten.
  • Hoofdtakken kiezen: kies 3-4 sterke en gelijkmatig verdeelde zijscheuten op verschillende hoogtes die als hoofdtakken dienen. 
  • Ongewenste scheuten verwijderen: verwijder alle overige zijscheuten bij het snoeien van je pruimenboom, vooral de scheuten die naar binnen groeien of te dicht bij elkaar liggen. Zo garandeer je dat de boom voldoende zuurstof en zon krijgt.
  • Waterloten verwijderen: verwijder de waterloten van de pruimenboom (verticaal groeiende scheuten) en uitlopers (zwakke, steil omhoog groeiende scheuten), zodat de energie van de boom naar de hoofdscheuten gaat. 

Onderhoudssnoei: de pruimenboom gezond houden

Met een onderhoudssnoei houd je volwassen pruimenbomen gezond en weelderig, zodat je nog lang van je boom kunt genieten. Deze snoeitechniek is gericht op het behoud van de reeds gevestigde structuur van de boom. 

  • Verwijderen van dood en ziekhout: snoei alle dode, beschadigde of zieke takken en scheuten terug om de boom gezond te houden en de verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Zorgen voor licht en zuurstof: verwijder takken die kruisen, naar binnen groeien of elkaar aanraken, zodat de kroon voldoende licht en zuurstof krijgt.
  • Te lange takken inkorten: kort te lange takken in, zodat de energie van de boom naar de vruchten gaat en om te voorkomen dat takken afbreken.
  • Vruchthout stimuleren: kort oudere fruittakken in om jong, vruchtbaar hout te bevorderen en een goede oogst te behouden.
  • Kroon uitdunnen: verwijder geselecteerde takken volledig, zodat de kroon niet te zwaar wordt en vruchten gelijkmatig worden verdeeld.

Verjongingssnoei: een verwaarloosde pruimenboom redden

De verjongingssnoei is geschikt om verwaarloosde, oude pruimenbomen te snoeien en hun levensduur te verlengen. Dit wordt in de winter uitgevoerd voordat er nieuwe scheuten uitdrijven.

In principe mag je je pruimenboom niet radicaal snoeien om snoeibeurten die je jaren hebt overgeslagen in één keer in te halen en zelfs sterke takken aanzienlijk in te korten. Daardoor ontstaan wonden die je anders kon vermijden door de boom regelmatig te verzorgen.

  • Verwijderen van oud hout: identificeer oudere, beschadigde en zieke takken die weinig tot geen vruchten dragen en verwijder ze bij de wortel of snoei ze sterk terug.
  • Kroon uitdunnen: dun de kroon grondig uit voor meer zuurstof en licht.
  • Inkorten vanhoofdtakken: kort enkele van de resterende hoofdtakken in om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de sneden schoon zijn en boven een naar buiten gericht oog zijn aangebracht.

Ga meteen aan de slag met deze nieuwe kennis en zorg ervoor dat je pruimenboom jarenlang een rijke, heerlijke oogst levert.

Nog meer voor tuinliefhebbers