Vijgenboom snoeien – zo snoei je perfect

Door je vijgenboom correct te snoeien geniet je al snel van een mooie groei en een goede oogst – precies wat je wil.

Vijgen aan een tak

Overzicht: Vijgenboom snoeien

  • Geschikte periode voor het snoeien: vroeg in de lente of in oktober
  • Regelmatig snoeien bevordert de gezondheid en de vruchtopbrengst van de boom
  • Bij vijgenbomen in potten moet vooral de kroon regelmatig worden uitgedund
  • Radicaal snoeien is meestal niet nodig als je een vijgenstruik snoeit
  • Om een hoge stam te kweken heb je geduld nodig, maar het loont

Vijgenboom snoeien – wanneer doe je dat het best?

Om een vijgenboom (Ficus carica) te snoeien, zijn verschillende maanden in het jaar geschikt, afhankelijk van de snoeitechniek en hoe sterk er moet gesnoeid worden. Houd er rekening mee dat de tijdsaanduidingen gebaseerd zijn op ervaringswaarden en alleen als grove oriëntatie dienen – houd dus altijd de individuele vereisten van je boom in het oog.

Natuurlijk is niet alleen bij vijgen het tijdstip van snoeien relevant – hier lees je meer over wanneer je je andere fruitbomen moet snoeien.

Vijgenboom snoeien

Wanneer je een vijgenboom moet snoeien lees je in de volgende tabel.

MaandSnoei aanbevolenTips / instructies 
januariNeeTe koud voor snoeien, rustfase van de boom
februariNeeVoorbereiding op het snoeien in de lente
maartJaIdeaal voor het snoeien vóór nieuwe scheuten ontstaan
aprilJaGoede tijd voor licht snoeien en vormen
meiOnder voorwaardenAlleen kleine correcties, geen groot snoeiwerk
juniOnder voorwaardenUitsnijden en inkorten om vruchten te laten groeien
juliOnder voorwaardenKleine correcties om groei te beheersen
augustusNeeRustfase voor de boom, niet snoeien
septemberNeeVoorbereiding op de herfst, niet snoeien
oktoberJaLicht snoeien, voorbereiding op de winter
novemberNeeLaat de boom met rust, niet snoeien
decemberNeeRustfase, niet snoeien

Voorbereiding: vijgenboom snoeien 

Bij het snoeien van je vijgenboom moet je niet enkel letten op de botanische aspecten. Hou er rekening mee dat er mogelijk wettelijke beperkingen kunnen bestaan over het snoeien van bomen. Voor meer informatie hierover, neem je best contact op met je gemeente.

Vijgenboom snoeien: stapsgewijze handleiding

We leggen je in 5 eenvoudige stappen uit hoe je je vijgenboom moet snoeien voor een keurig resultaat en om lang plezier te hebben van je boom. Ga meteen aan de slag:

Vijgenboom in de tuin met veel vruchten
Correct snoeien bevordert de vruchtopbrengst.

Vijgenboom snoeien: speciale technieken

Om goed een vijgenboom te trimmen, leer je het beste een paar handigespeciale technieken die uitstekende resultaten opleveren.

Uitdunnen
Verwijder bij het uitdunnen alle scheuten die geen vruchten dragen. Dit concentreert de energie van de boom op de vruchtdragende scheuten, wat leidt tot een betere vruchtkwaliteit. 

Pinceren
Bij het pinceren snij je de punten van jonge scheuten weg om de groei te controleren en de vertakking te bevorderen. Dit is vooral belangrijk om een dichte en vruchtbare kroon te ontwikkelen bij het snoeien van je vijgenboom.

Als driehoek snoeien 
Je kan vijgenbomen als leirek optrekken, wat vooral handig is in kleine tuinen of aan muren. Als je je vijgenboom in een driehoek snoeit, moet je hem een vlakke vorm geven. Bevestig hiervoor alle scheuten aan de zijkant aan een raamwerk of een muur en snoei ze regelmatig terug.

Controleer na het snoeien of de boom symmetrisch en in evenwicht is. Verwijder alle snoeiresten om ziekten en ongedierte tegen te gaan. Vergeet niet dat regelmatig snoeien een goede voorwaarde is voor een gezonde vijgenboom met veel vruchten. Het is dus de moeite waard om de vijgenboom te snoeien!

Bijpassende zaken voor het snoeien van vijgenbomen ontdekken

Vijgenboom in pot snoeien

Als je een vijgenboom in de pot snoeit, heb je een speciale techniek nodig, zodat je vijgenboom niet te groot wordt en gezonde vruchten kan vormen. Omdat de ruimte voor de wortels beperkt is, is het belangrijk om de groei van de boom te reguleren door regelmatig te snoeien.

STIHL tip

Let erop dat je de kroon goed uitdunt en overmatige groei tegengaat om de plant in een gezond evenwicht te houden. Dit bevordert niet alleen de vruchtvorming, maar voorkomt ook dat de boom onder zijn eigen gewicht lijdt.

Een jong blad groeit uit de stam van de vijgenboom

De vijgenboom vormt zachtgroene scheuten.

Vijgenboom: radicaal snoeien

Als een vijgenboom sterk is verwaarloosd of veel te groot is geworden, kan het nodig zijn om je vijgenboom radicaal terug te snoeien. Deze intensieve snoei mag je echter alleen gebruiken als laatste redmiddel om de gezondheid en vorm van de boom te herstellen.

Verwijder bij radicaal snoeien de meeste takken, maar laat een paar hoofdtakken staan om de boom een kans te geven zich te herstellen.

Een vijgenboom tot een hoge stam kweken

Als je een vijgenboom tot een hoge stam wil kweken, moet je geduld opbrengen en bereid zijn tot regelmatige boomverzorging.

Begin met het selecteren en ondersteunen van een centrale hoofdscheut. Verwijder alle andere verticale scheuten om de groei op de hoofdstam te concentreren. Snoei de zijtakken zo terug dat er een duidelijke stamvorm ontstaat.

Dit proces kan een paar jaar in beslag nemen, maar het resultaat is een mooie vijgenboom met een hoge stam als bijzondere blikvanger in je tuin.

Close-up van een persoon met een vijg in de hand
Het werk aan de vijgenboom werpt zijn vruchten af.

Als je een vijgenboom snoeit, of het nu in de tuin of in een pot is, zijn zorg en begrip voor de behoeften van de plant onmisbare elementen. Door regelmatig te snoeien bevorder je niet alleen de gezondheid en vruchtbaarheid van je vijgenboom, maar beïnvloed je ook de grootte en vorm ervan.

Voor gedetailleerde instructies over het snoeien van fruitbomen, met inbegrip van vijgenbomen, raadpleeg je  best onze gids over het snoeien van fruitbomen. Als je geïnteresseerd bent in het vermeerderen van je planten met stekjes, vind je nuttige tips en technieken in ons artikel over het snoeien van stekjes.

Als de vijgenboom goed wordt onderhouden en gesnoeid, kan hij een mooie blikvanger worden in je tuin of op je terras.

Durf te snoeien en ga beheerst aan het werk – en als je toch nog niet helemaal zeker bent, kan een cursus aan de avondschool of een lokale tuinbouwvereniging je beslist wat extra zekerheid bieden. Veel klusplezier!

Nog meer voor tuinliefhebbers