Haag bemesten: zo verzorg je je heg optimaal
Voor een gezonde groei en stevige planten moet je je haag regelmatig bemesten. Ontdek hier hoe je dit doet en welke meststoffen het meest geschikt zijn voor heggen.
18.03.2022
Overzicht: Haag bemesten
Je moet je heg regelmatig bemesten om de planten optimaal te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.
Een bodemanalyse geeft uitsluitsel over de concrete nodige voedingsstoffen.
Haagmest moet uiterlijk eind augustus zijn opgelost, zodat de planten zich kunnen voorbereiden op de winter.
Hagen bemest je in het voorjaar. Van maart tot en met mei is de ideale periode om langdurige organische meststoffen aan te brengen. Deze voorzien haagplanten ongeveer drie maanden van voedingstoffen. De meeste hagen moeten in juli worden bemest.
Voor hagen zijn organische meststoffen met lange werking het beste geschikt. Rijpe compost en hoornspaanders geven de haag belangrijke voedingsstoffen en verbeteren tegelijk de bodem. Minerale meststoffen zoals blauwe korrel kan je gebruiken als een snelle oplossing bij een acuut tekort aan voedingsstoffen.
Hagen hoef je niet zo vaak te bemesten. Eén of twee keer in de vegetatieperiode is al voldoende om een haag optimaal van alle belangrijke voedingsstoffen te voorzien. Idealiter bemest je eerst in het voorjaar met langdurige organische meststoffen en daarna opnieuw in juli met organisch minerale meststoffen die uiterlijk tot eind augustus werken.
Moet ik mijn haag bemesten?
Een haag bestaat uit dicht beplante struiken die voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) nodig hebben. Met de juiste voedingsstoffen kan je ervoor zorgen dat je haagplanten gezond groeien en bloeien voor een weelderige bloemenpracht. Daarom moet je je haag ongeacht de leeftijd bemesten en ook jonge planten al ondersteunen bij de groei.
Dankzij optimale voeding groeien gaten in hagen bovendien sneller dicht. Je ziet aan de planten of je haag speciale meststoffen nodig heeft, ten laatste wanneer je je haag snoeit. Zo wijzen lichtere bladeren, vooral onderaan de plant, op een tekort aan stikstof dat je met de juiste meststoffen kan verhelpen.
De ideale periode: wanneer moet je hagen bemesten?
Je haagplanten hebben meststoffen het meest nodig in de vegetatieperiode, dus in de periode tussen half maart en begin augustus. Het ideale moment om je haag te bemesten, hangt ook af van het weer. Als het in maart nog erg koud is, kan je gerust pas in april beginnen met het bemesten van je haag.
Uitzondering: haag bemesten in het najaar
In het najaar mag je in principe geen hagen bemesten. Na de zomer bereiden de planten zich namelijk geleidelijk aan voor op de komende winter. Als je dan bemest met stikstofhoudende haagmest krijg je mogelijk slecht ontwikkelde scheuten die in de winter vorstschade kunnen oplopen. Een uitzondering zijn nieuw aangelegde hagen, omdat je in het najaar bij jonge planten hoornspaanders kan ingraven om de lengtegroei te stimuleren.
Hoe vaak moet je hagen bemesten?
Meestal zijn hagen best spaarzaam met voedingsstoffen. Daarom is het voldoende om je haag tweemaal per jaar te bemesten. We raden aan om de eerste bemesting met langdurige meststoffen in het voorjaar uit te voeren. Daarmee kan je je haag ongeveer drie maanden goed voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.
De tweede bemesting gebeurt in juli. Voor deze nabemesting heb je meststoffen met een kortere werking nodig die uiterlijk tot eind augustus werken. Zo kunnen je haagplanten zich optimaal voorbereiden op de winter.
Als er ondanks de bemesting in het voorjaar tijdens de vegetatieperiode een tekort aan voedingsstoffen is, kan je je heg opnieuw bemesten indien nodig. Controleer wel altijd hoelang de gebruikte meststoffen werken, zodat je haag zich op tijd kan voorbereiden op de winter.
Onze machines om je haag te onderhouden
Welke meststoffen zijn geschikt voor hagen?
Aan het begin van het nieuwe tuinseizoen in het voorjaar zijn langdurige organische meststoffen het beste geschikt voor het bemesten van een haag. Zulke meststoffen voor hagen bestaan uit plantaardige en dierlijke resten die niet schadelijk zijn voor het milieu.
Organische meststoffen werken langzaam, maar zijn wel duurzaam. Als je hagen wilt bemesten met organische meststoffen, profiteren je planten hier dubbel van: enerzijds nemen ze de nodige voedingsstoffen op en anderzijds stimuleren ze tegelijk de bodem die verantwoordelijk is voor het aanmaken en afbreken van stikstof.
Minerale meststoffen zijn door hun snelle werking beter geschikt voor het doelgericht bemesten van hagen. De werking van puur minerale meststoffen neemt wel al snel weer af.
In een zanderige bodem lossen de meststoffen bovendien snel op, waardoor ze onbenut in de grond komen. Bij zandgrond moet je de aanbevolen dosering van minerale meststoffen daarom verdelen over minstens twee bemestingen. Breng eerst de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest aan en wacht twee tot drie weken voor de andere helft. Zo ben je er bij het bemesten van de haag zeker van dat je planten zoveel mogelijk voedingsstoffen kunnen opnemen.
STIHL pro tip: gebruik voor het nabemesten mineraal organische meststoffen. Het mengsel geeft vooral haagplanten voor vormsnoei in juli de nodige voedingsstoffen, zonder te lang in het najaar werkzaam te zijn.
De belangrijkste voedingsstoffen bij het bemesten van hagen
Haagplanten hebben hoofdzakelijk drie elementaire voedingsstoffen nodig, namelijk stikstof, fosfor en kalium. Stikstof is verantwoordelijk voor de lengtegroei en is een belangrijk bestanddeel van eiwitten voor het bladgroen. De stof is zeer mobiel in de plant. Bij een stikstoftekort nemen de bovenste bladeren de stikstof op. Hierdoor kleuren de onderste bladeren van de plant lichtgroen. Je kan een stikstoftekort verhelpen door je haag met stikstofhoudende meststoffen te bemesten. Hoornspaanders zijn hiervoor ideaal.
Fosfor geeft haagplanten de nodige energie om bloemen en zaden te vormen. Om te zorgen voor een prachtige haag in volle bloei, is een gezonde verzorging met fosfor belangrijk.
Kalium is verantwoordelijk voor de waterhuishouding van de planten. Bij optimaal watertransport maakt de plant een stevig weefsel aan. Dat weefsel is dan weer bestand tegen plagen, haagziekten en vorst.
Via een bodemanalyse kan je vaststellen met welke voedingsstoffen je je haag moet bemesten. Zo voorkom je dat de grond onnodig overbelast wordt en weet je precies welke voedingsstoffen je haag nodig heeft.
Welke meststoffen zijn geschikt voor welke hagen?
In principe zijn langdurige organische meststoffen zeer geschikt voor het bemesten van een haag. De optimale bemesting hangt af van het type haag.
Zo is blauwe korrel een relatief rijke meststof en zorgt meteen voor een zichtbaar resultaat, maar is niet lang werkzaam. Als je je haag bemest met blauwe korrel, hoef je geen organische meststoffen te gebruiken omdat de planten de voedingsstoffen niet meer kunnen opnemen.
Bitterzout zorgt voor een volle kleur bij coniferen, waaronder thuja's. De werking van mineraalzout is ook snel en neemt na korte tijd alweer af. In het voorjaar kan je het beste een haag met bitterzout bemesten.
Rijpe compost is ideaal om ligusterhagen te bemesten. De gezonde planten hebben niet meer nodig dan een compostlaag in het voorjaar voor het hele jaar.
Compost vermengd met hoornspaanders is ideaal om beuken en laurierhagen te bemesten. Met dit mengsel bemest je je haag in het voorjaar. Je hoeft dit vervolgens niet meer in juli te herhalen.
Speciale coniferenmest kun je indien nodig van maart tot mei gebruiken. Het is ideaal voor zowel thuja's als taxussen.
STIHL pro tip: zorg voor goed bodemcontact wanneer je je haag bemest. Laat de haagmest goed in de grond inwerken, zodat de voedingsstoffen optimaal bij de wortels van je haagplanten kunnen komen. Dit kan je eenvoudig doen door de meststoffen na het bemesten in de grond te harken.