Liguster snoeien

De tegen snoeien bestendige en snelgroeiende liguster is zeer populair. Ontdek hoe je een liguster snoeit!

Ligusterheg bij een tuin met gazon en kleine bomen
Ligusterheggen zijn zeer snijvriendelijk.

Overzicht: liguster snoeien

  • Juni als geschikt tijdstip om de ligusterhaag te snoeien, extra snoei eind augustus mogelijk

  • Voorschrift volgens de wet op de natuurbescherming in acht nemen: vraag het na bij je gemeente

  • Radicaal terugsnoeien is in sommige gevallen zinvol bij oude of zieke ligusters, vormsnoeien werkt vooral bij jonge ligusters heel goed 

  • Maak de ligusterheg om te verjongen een tot twee derde van de hoogte korter

  • Om de ligusterheg compacter te maken, moet hij trapeziumvormig worden gesnoeid, zodat alle delen van de heg voldoende zonlicht krijgen

Liguster snoeien: waarop letten?

Liguster behoort tot de onderhoudsarme en snoeibestendige gewassen die populair zijn bij tuiniers en die tot een inkijkvrije heg kunnen uitgroeien.

Omdat liguster snel nagroeit, moet je je liguster regelmatig bijsnoeien om een nauwkeurige vorm van de heg te krijgen – waarbij je wel de juiste snoeiperiode in acht moet nemen.

Pas op bij giftige heggen

Sommige struiken en heggen zijn giftig. De afgesneden scheuten van thuja, laurierkers en cipres mag je alleen met handschoenen beetpakken. Wees ook voorzichtig bij ligusters en buxus.

 

Zorg er daarom voor dat je de juiste beschermende kleding draagt bij het in vorm snoeien en onderhouden van je heg
.

Wanneer liguster snoeien?

Om je ligusterheg in vorm te snoeien, is het beste tijdstip midden tot eind juni. Een extra snoeibeurt aan het einde van augustus voor de herfst of in september is mogelijk om van je heg een keurige verschijning te maken.

 Vrouw met veiligheidsbril en handschoenen loopt met een STIHL heggenschaar in haar linkerhand door een tuin

Een droge, bewolkte dag is perfect om te snoeien.

Bij oude ligusterheggen is jaarlijks één keer snoeien voldoende.

Bij de vraag wanneer je je ligusterheg snoeit, moet je ermee rekening houden dat radicaal terugsnoeien tijdens een bepaalde periode verboden kan zijn. Informeer je daarvoor bij je gemeente.

Kies bij voorkeur een bewolkte, droge en vorstvrije dag om je ligusterheg te snoeien. Zo voorkom je schade aan de heg.

Hoe je de ligusterheg correct snoeit

Of het nu gaat om radicaal terugsnoeien, verjongen of vormsnoeien – om je heg te snoeien, moet je een paar voorbereidingen en afwerkingen uitvoeren.

Om letsel bij het snoeien van heggen te voorkomen, moet je persoonlijke beschermingsmiddelen aantrekken voordat je met de giftige liguster gaat werken. Bovendien moet je vóór het snoeien van een liguster zorgvuldig controleren of er zich vogels in de heg bevinden. Leg ook een schone, scherpe accuheggenschaar en een snoeischaar klaar.  

Na het snoeien van de heg moet het tuinafval op de juiste manier worden afgevoerd. Meng de liguster hiervoor gewoon met keukenafval om het verrottingsproces te versnellen. Als je hebt gesnoeid om te verjongen, kan je het ligusterafval hakselen, bijvoorbeeld met de STIHL GHE 250 elektrische hakselaar.

Liguster drastisch snoeien

Je kan je ligusterheg zonder problemen radicaal terugsnoeien, omdat liguster goed bestand is tegen snoeien. Houd er echter rekening mee dat liguster na een radicale snoeibeurt langzamer uitloopt dan bij regelmatig snoeien.

Om een oude of door ziekte aangetaste ligusterheg opnieuw te laten groeien, kan je deze tot op de stam afzagen, dat wil zeggen met een kettingzaag een handbreedte boven de grond inkorten.

Een vrouw snoeit met een STIHL accuheggenschaar een ligusterheg
Ligusterheggen zijn heel goed bestand tegen snoeien.

Snoeien verboden!

Neem absoluut het verbod op het snoeien tijdens een bepaalde periode van het jaar in acht. Informeer je hiervoor bij je gemeente.

Ligusterheg verjongen

Om de liguster door snoeien te verjongen, kan je deze tot in het oude hout terugsnoeien.

Kort daarbij je liguster, bijvoorbeeld met de STIHL PB 20 takkenschaar, gerust een tot twee derde in de hoogte in en snoei de zijscheuten weg. Om ervoor te zorgen dat de liguster zich later kan vertakken, moet je ongeveer drie centimeter van de verse scheuten laten staan.

Vormsnoei bij liguster

Of het nu gaat om een kegel, bal of spiraal – bij ligusters is een esthetisch aantrekkelijk in vorm snoeien mogelijk. Dat lukt bijzonder goed bij een jonge liguster. 

Begin met een ruwe vorm en werk steeds nauwkeuriger de lijnen uit, bij voorkeur met behulp van een sjabloon. Voor een grove snoeibeurt in het begin is een accuheggenschaar geschikt. Voor fijn werk kan je het beste overstappen op een mechanische snoeischaar. Snoei de ligusterheg voor een verzorgd uiterlijk regelmatig bij, vooral in de zomermaanden.

Ligusterheg compacter maken

Om je ligusterheg compacter te maken, moet je vooral in de eerste jaren de liguster vaak snoeien zodat de struiken bij de snijpunten vertakkingen vormen en kunnen uitlopen.

Om ervoor te zorgen dat je ligusterheg ook aan de onderkanten dichter wordt en om kale plekken te voorkomen, moet je hem trapeziumvormig op maat snoeien. Op die manier verspreidt het daglicht zich gelijkmatig over je heg en wordt hij niet bruin. Bovendien glijdt sneeuw in de winter beter van de heg.

Om lang plezier te hebben van je ligusterheg, is het aan te bevelen dat je heggenziektes snel herkent en behandelt en gaten in de heg opvult.