Klimplanten: soorten en eigenschappen

Als je weinig ruimte op de grond hebt, zorgen klimplanten voor veel groen aan muren, omheiningen en hekken. We zetten de meest uiteenlopende soorten klimplanten en hun eigenschappen op een rijtje.

Bergbosrank aan een raam

Overzicht: klimplanten

  • Klimplanten hebben ondersteuning nodig om in de hoogte te groeien
  • Zelfklimmende en rankende klimplanten gebruiken verschillende klimtechnieken
  • Eenjarige of meerjarige klimplanten: beide hebben voordelen 
  • Snel groeien, de winter doorstaan, bloeien: voor elke behoefte bestaat de juiste klimplant

Wat zijn klimplanten? 

In plaats van een dragende stengel of stam gebruiken klimplanten een klimtechniek om te groeien. Ze kunnen zichzelf niet ondersteunen en zoeken daarom steun bij andere planten, muren, omheiningen of klimhulpen. De klimtechnieken kunnen verschillen. Zo heb je zelfklimmende en rankende klimplanten.

Zelfklimmers en rankende planten 

De soort ondersteuning bij het klimmen hangt ervan af of de klimplant hechtwortels heeft of zich met ranken kan vasthechten aan takken of slingerende scheuten. Zelfklimmers kunnen met hun hechtwortels of zuignappen zelfstandig klimmen op oppervlakken. Rankplanten zijn afhankelijk van klimhulpen zoals traliewerk of touwsystemen om aan hoogte te winnen. 

Klimop aan de muur van een schuur 

Zelfklimmers

De zelfklimmers onder de klimplanten hechten zich vast met hechtwortels of zuignappen zodra ze een oppervlak raken. Dat kan een boomschors, een muur of een gevel van een huis zijn, waaraan ze dan zelfstandig in de hoogte groeien.

Klimop, klimhortensia en wilde wijn zijn typische soorten zelfklimmende klimplanten. Als je ze als gevelbegroeiing gebruikt, zorgen bepaalde zelfklimmers al snel voor een groene muur, maar je moet ze twee keer per jaar gedeeltelijk bijsnoeien om ramen en dakgoten vrij te houden.

Eenvoudig klimplanten snoeien

Rankende planten 

Rankende planten hebben geen hechtorganen en hebben meer klimhulp nodig dan enkel een muur om zich te kunnen verspreiden. Afhankelijk van de klimtechniek worden ze nog eens onderverdeeld in rankplanten, slingerplanten en leiheesters. 

Blauwe passiebloem met corona

Passiebloemen zijn prachtige rankplanten.

Rankplanten

Rankplanten zoals clematis, wijnstokken en passiebloemen hebben stengels of bladstelen met een draadachtige vorm als ranken. Hiermee kunnen ze op dunne takken of traliewerk in hoogte en breedte groeien. Het traliewerk moet een roostervorm en een slank profiel hebben (dunne latten, tuindraad) zodat rankende klimplanten zich kunnen verspreiden. 

Chinese blauweregen aan de muur van een huis

Chinese blauweregen is een populaire slingerplant.

Slingerplanten 

Slingerplanten hebben een verticale klimhulp nodig, zoals ronde steunstaven of verticaal gespannen touwen, waaraan ze zich vasthechten en omhoog wikkelen via afzonderlijke scheuten. Zo klampen kamperfoelie, schijnaugurk en blauweregen zich stevig om de klimhulp vast, zodat ze niet wegglijden. Daarom moet het klimsysteem voor slingerplanten zeer stabiel zijn. 

Bij een gevelbegroeiing moet het klimsysteem voldoende afstand tot de muur hebben, zodat de slingerscheuten genoeg ruimte hebben om zich om de staven of touwen te wikkelen.

Slingerplanten groeien aan een klimhulp voor een gevel

Slingerplanten hebben verticale klimhulpen nodig

Leiheesters

Leiheesters zoals braambessen, klimrozen of winterjasmijn klimmen of wikkelen niet, maar haken zich diagonaal in de klimsteun vast met hun scheuten en soms doornen. Leiheesters hebben robuuste klimhulpen nodig die zo horizontaal mogelijk zijn en extra stevig worden vastgebonden.

STIHL tip

Als je keuze is gevallen op een klimplant en je weet wat voor soort traliewerk je nodig hebt, kan je ook zelf je eigen klimhulp maken.

Eenjarige of meerjarige klimplanten?

Snel en eenvoudig groen voor één tuinseizoen of langdurige schoonheden die zich jarenlang ontwikkelen: eenjarige en meerjarige klimplanten bieden allebei voordelen afhankelijk van hoe en waar je klimplanten wilt gebruiken.

Eenjarige klimplanten 

Eenjarige klimplanten zoals dagbloemen, Suzanne-met-de-mooie-ogen of welriekende lathyrus kunnen ontstaan uit zaden, groeien razendsnel en zorgen vaak voor bijzonder veel bloemen. Dit is een goede keuze voor wie op zoek is naar een snelle oplossing die bescherming tegen inkijk biedt voor de tuin of het balkon. 

In potten of rolcontainers met klimhulpen vormen de klimplanten zelfs een mobiel privacyscherm. Met eenjarige klimplanten creëer je elk jaar een afwisselend plantenscherm en hoef je je geen zorgen te maken om overwintering. 

Meerjarige klimplanten 

Meerjarige klimplanten kunnen enorme groeihoogtes bereiken en zijn geschikt voor langdurige begroeiing van gevels en pergola's. Sommige klimplanten, zoals blauweregen, verhouten zich door de jaren heen en hebben stabiele klimhulpen nodig. Clematis, blauweregen, kamperfoelie en wilde wijn nemen in de winter een rustpauze en groeien in het voorjaar verder. Zorg ervoor dat meerjarige klimplanten ook winterhard genoeg zijn voor hun locatie in je tuin.  

STIHL tip

Als je in de eerste jaren al een weelderige begroeide pergola of omheining wilt, kun je snelgroeiende en vaak bloeiende eenjarige klimplanten combineren met aanvankelijk langzaam groeiende meerjarige klimplanten.

10 populaire soorten klimplanten 

Klimplanten zorgen met verschillende klimtechnieken, groeihoogtes en locatievereisten voor verticaal groen. We hebben de beste soorten klimplanten en hun eigenschappen voor je op een rijtje gezet, zodat je eenvoudig de juiste plant voor je tuin vindt. Hieronder vallen klimplanten voor schaduw en zon alsook groenblijvende, bloeiende of snelgroeiende klimplanten. 

Klimplanten: winterhard, groenblijvend en meer

Snelgroeiende, inheemse of bloeiende klimplanten voor schaduw, zon of als bescherming tegen inkijk: zoek hier naar klimplanten die aan bepaalde eisen voor je tuin voldoen.

Nog meer voor tuinliefhebbers