Groenblijvende heggen: soorten en verzorging

Groenblijvende heggen zijn een praktische bescherming tegen inkijk – maak kennis met de belangrijkste soorten.

Een man in beschermende uitrusting snoeit een heg met een STIHL heggensnoeier
Door regelmatig snoeien blijven groenblijvende heggen goed verzorgd

Overzicht

  • Groenblijvende heggen als praktische bescherming tegen inkijk het hele jaar door 
  • Verschillende eigenschappen mogelijk, bijvoorbeeld winterhard, insectenvriendelijk of bloeiend
  • Populaire groenblijvende heggen zijn o.a. laurierkers, levensboom en liguster   
  • Regelmatig onderhoud in de vorm van snoeien en bemesten is nodig

Wat zijn groenblijvende heggen? 

De bijzonderheid van groenblijvende heggen is dat ze het hele jaar door groen zijn. Zo vormen ze een praktische bescherming tegen inkijk en zorgen ze voor schaduw. Bovendien zijn veel groenblijvende heggen een welkome schuilplaats voor dieren in je tuin zoals vogels of egels. Ook zijn er bloeiende groenblijvende heggen die bijzonder insectenvriendelijk zijn, zoals hulst en ligusters.  

Duidelijk anders dan de groenblijvende heggen zijn half-groene en wintergroene heggen die ook periodes zonder gebladerte kunnen hebben.  

7 groenblijvende heggen voor je tuin

Het is de moeite waard om enkele van de populairste groenblijvende heggenplanten met hun bijzondere kenmerken te kennen. De volgende korte beschrijvingen moeten je helpen om het juiste type heg voor je tuin te vinden.  

Hoe je een heg plant en verzorgt  

Om lang plezier te hebben van een gezonde, groenblijvende tuinheg, is de juiste verzorging van de heg onontbeerlijk. Als je hebt besloten om een heg te planten, wacht er regelmatig werk op je waarbij je telkens wat leert.   

Groenblijvende heggen plant je het beste in april, kort voordat de planten scheuten krijgen, of eind augustus als er geen nieuwe scheuten meer komen. Zo kunnen de jonge heggenplanten voor de winter goed groeien. 

STIHL tip: in de plantencontainer kun je je groenblijvende heggenplanten qua tijd grotendeels flexibel planten. 

In de volgende video laten we je zien hoe je een heg in je tuin plant.

Om ervoor te zorgen dat je groenblijvende heg in vorm blijft, moet je hem regelmatig snoeien. Een geschikt moment om groenblijvende heggen te snoeien, is bij veel heggensoorten eind juni rond het Sint Jansfeest. Bovendien kun je je groenblijvende heg eind augustus nog een keer snoeien om een bijzonder nauwkeurig snoeibeeld te krijgen.  

Let goed op wanneer je heggen mag snoeien. Om de nest- en broedtijd van vogels te beschermen, geldt op veel plaatsen een verbod om heggen te snoeien van 1 maart tot en met 30 september. Gedurende deze periode is het verboden om heggen radicaal te snoeien of tot op de stam terug te snoeien. Voor zover er geen vogels in de heg nestelen, is licht in vorm brengen en verzorgend onderhoud van je groenblijvende heg desondanks toegestaan. 

Om je groenblijvende heg te snoeien, zijn het juiste gereedschap en de juiste uitrusting onontbeerlijk. Met de krachtige, nauwkeurig werkende STIHL heggenscharen ben je optimaal uitgerust voor het snoeien van heggen. Terwijl de goed hanteerbare heggenscharen eerder geschikt zijn voor heggen op heup- en borsthoogte, kan je met een heggensnoeier ook bijzonder hoge heggen op alle plaatsen bereiken.

Het juiste voor het snoeien van heggen

Om heggenziekten te voorkomen, is het belangrijk dat je regelmatig je groenblijvende heggen bemest. De optimale periode om groenblijvende heggen te voorzien van voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) is de vegetatieperiode van midden maart tot begin augustus. 

Pas op bij giftige heggen

Sommige struiken en heggen zijn giftig. Omdat vooral de zaden in de felrode taxussen giftig zijn, is de taxus niet geschikt voor huishoudens met kleine kinderen of huisdieren. De afgesneden scheuten van thuja, laurierkers en cipres mag je alleen met handschoenen beetpakken. Wees ook voorzichtig bij ligusters en buxus. Zorg er daarom voor dat je de juiste beschermende kleding draagt bij het in vorm snoeien en onderhouden van je heg. 

Nog meer voor tuinliefhebbers